Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Van'ın Bahçesaray ilçesi Sündüz Yaylası'nda 21 yıl önce 24 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili dosya yeniden açılıyor. Van Cumhuriyet Başsavcılığının 'zaman aşımı' nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararıyla ilgili Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 'insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağı' kanaatine vararak, savcılığın verdiği kararın kaldırılmasına hükmetti.

Van'ın Bahçesaray ilçesi Sündüz Yaylası'nda 18 Temmuz 1993 gecesi gerçekleşen ve 14'ü çocuk, 10'u kadın 24 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının üzerinden 21 yıl geçti. Kamuoyunda ‘Sündüz katliamı’ olarak bilinen saldırıyı gerçekleştirenler, aradan geçen süre zarfında bulunamazken, Van Cumhuriyet Başsavcılığı da 12 Şubat 2014'te dosyanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişi. Bunun üzerine saldırıda yakınlarını kaybeden aileler adına başvuruda bulunan Van Barosu Başkanı Murat Timur, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Timur, dilekçede dosyanın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 77. maddesinde düzenlenen ‘İnsanlığa karşı işlenmiş suç’ kapsamında değerlendirilmesini talep etti.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi de suç tarihinden sonra yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'nun 77. maddesi ile uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uygulamalarında 'insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağı' kanaatine vararak, savcılığın verdiği kararın kaldırılmasına hükmetti.

Kararı değerlendiren Van Borusu Başkanı Murat Timur, 20 yıldır devam eden soruşturmada herhangi bir ilerleme sağlanamamasının yargı açısından vahim bir durum olduğunu söyledi. Van Cumhuriyet Başsavcılığının "zaman aşımı" gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararı üzerine kapsamlı bir dilekçe hazırladığını vurgulayan Timur, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine yaptıkları itirazın 26 Şubat 2014'te sonuçlanmasına rağmen kararın kısa süre önce kendilerine tebliğ edildiğini bildirdi.

Katliamın şekline bakıldığında ‘insanlığa karşı işlenen suç’ vasfı taşıdığına dikkati çeken Timur, "AİHM'in buna benzer bir olayda, dosyanın, insanlığa karşı suç olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde verdiği bir karar söz konusuydu. Bunların tamamını detaylı olarak derledikten sonra yaptığımız itiraz sonucunda, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı gerekçelerle insanlığa karşı suç değerlendirmesi yaparak takipsizlik kararını kaldırdı. Önemli olan bundan sonrası. Adalete inancı sarsan takipsizlik kararına rağmen ailelerin adalet beklentisi devam ediyor. Bizim de beklentimiz dosyayla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığının ciddi ve etkin bir soruşturma yapması ve bu suçtan şüphe altında olanların mahkeme önüne çıkarılmasıdır." dedi.

Saldırıda annesini ve yakınlarını kaybeden Sabahattin Samsa da Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın, bir nebze de olsa acılarını hafiflettiğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim