Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, Başbakan ve İçişleri Bakanı ile yaptıkları görüşmeler neticesinde ilk etapta 5 bin, daha sonra 10 bin korucu alımı konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Sözen, geçen hafta İçişleri Bakanlığı tarafından toplam 5 bin kadronun tahsis edildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından geçen hafta tahsis edilen toplam 5 bin geçici köy korucusunun illere göre dağılımı ise şöyle: "Adıyaman 200, Ağrı 400, Ardahan 50, Batman 350, Bingöl 400, Bitlis 400, Diyarbakır 400, Elazığ 50, Gaziantep 100, Hakkâri 225, Iğdır 200, K.maraş 100, Kars 200, Kilis 50, Malatya 100, Mardin 400, Muş 400, Siirt 250, Şanlıurfa 200, Şırnak 225, Tunceli 150, Van 150"

Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, korucuların büyük bir bölümünün emekli olduğunu, sayının giderek düştüğünü, mevcut korucuların büyük bir bölümünün 45 yaşından büyük olduğu yönünde daha önce gerçekleştirdikleri görüşmelerde emekli olan korucuların yerine en az 15 bin korucu alınmasını talep ettiklerini hatırlattı.

Sözen, “Bu görüşmeler neticesinde Başbakanımız ve İçişleri Bakanımız ilk etapta 5 bin daha sonra 10 bin korucu alımı yapılacağını dile getirmişlerdir. Bu kapsamda geçen hafta İçişleri Bakanlığı tarafından toplam 5 bin kadro tahsis edildi. Bu 5 bin kadronun tahsis edilmesiyle beraber mevcut 44 bin 965 olan korucu sayımız 49 bin 965 olmuştur. Beş bin korucu alımı bu haftadan itibaren illerde kurulacak alım komisyonları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucu alımlar gerçekleşecektir." dedi.

Başta HDP ve Avrupa Birliği üye ülkelerin temsilcileri olmak üzere birçok kesimden insanların koruculuğun kaldırılması gerektiğini sık sık dile getirdiklerini belirten Ziya Sözen, şöyle devam etti: “HDP bölgede korucularımız üzerinden propaganda yaparak devlet sizleri kullandı ve sizleri ortada bırakacak şeklinde asılsız söylemlerde bulunmuştur. Başbakanımızın himayesinde İçişleri Bakanlığımız 5 bin korucu alımı yaparak koruculuk kaldıracak şeklinde propaganda yapan bütün kesimlerin hevesini kursağında bırakmıştır. Başbakanımızın belirttiği üzere dağlarımızda Terör örgütü mensupları, eli silahlı eşkıyalar olduğu müddetçe koruculuk sistemi güçlenerek devam edecektir. Bu gerçekleri görerek camiamıza destek veren Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Genelkurmay Başkanımız ve İçişleri Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Önümüzdeki zaman diliminde alınan bu 5 bin korucu dışında 10 bin yeni korucunun alınması en büyük beklentimizdir.”

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE MAAŞLARIMIZDA ARTIŞ OLACAK VE SİLAH RUHSATI HARÇ PARASINDAN MUAFİYET ÇIKACAK"

Bu haftadan itibaren TBMM’de görüşülmeye başlanacak olan 2016 yılı bütçesinde korucuların özlük haklarında iyileştirme yapılacağını Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükumet programında dile getirdiğine işaret eden Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı, “Bu kapsamda başta maaşlarımızın artırılması ve silah harç parasından muaf tutulmamız gibi bizim için son derece önemli hakların çıkacağını beklemekteyiz. Bu konuda Başbakanımıza olan güvenimiz sonsuzdur. Korucularımız yıllarca haksızlığa uğramış ve çok zor şartlarda vatan savunmasını yapmışlardır. Bu vatan savunmasında 1662 şehit ve binlerce gazi vermiş bir camiayız. Korucu camiası olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada her daim yasalar ve kurallar çerçevesinde devletimizin yanında, milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, korucuların ortalama 8 nüfusa sahip olduğunu ve 1050 TL maaş aldıklarını kaydederek, şunları sıraladı: “Bu maaşla temel ihtiyaçlarını karşılayamayan korucularımız ailelerine ve çocuklarına karşı mahcubiyet yaşamaktadırlar. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Diyarbakır mitinginde yılbaşından geçerli olmak üzere korucularımıza 250 TL seyyanen zam verileceğini ifade etmişti. Nüfus oranımızı göz önüne aldığımızda 2016 yılı bütçesi görüşülürken 2016 yılı memur maaş zammı olan 6+5'lik artış dışında korucularımıza en az 500 TL seyyanen zam verilmesini bekliyoruz. Ayrıca Hükumetimiz tarafından asgari ücretle çalışanlardan riskli işlerde çalışanlara 2016 yılı için en az 3000 TL maaş verileceği duyurulmuştur. Korucularımızın yaptıkları görevlerin çok riskli olduğunu göz önüne aldığımızda bu kriterin korucularımız içinde uygulanmasını talep ediyoruz. Ayrıca verilecek seyyanen zammın Ekim 2015 tarihinden itibaren geçerli olmasını talep ediyoruz."

32 TL’LİK GÜNLÜK ÜCRET EN AZ 50 TL'YE ÇIKARILMALI

Koruculara 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren kendi köylerinin dışında göreve gittikleri her gün için 32 TL harcırah ödendiğini fakat bu ücret ödenirken harcırah kanunda "Köy Hududu Dışındaki Görevler İçin Ödenir" ibaresi geçtiğinden çoğu korucunun göreve gittiği halde bu ücreti alamadığını kaydeden Ziya Sözen “Köy hududu 10 kilometre ile 50 kilometre arasında değişen köylerimiz vardır. Bundan dolayı kanunda değişiklik yapılarak ‘Köy Hududu’ ibaresi yerine 'Meskûn Mahal' ibaresi kullanılarak bu mağduriyetin giderilmesini, 32 TL’lik günlük ücretin de en az 50 TL'ye çıkarılmasını talep ediyoruz.” dedi.

GEÇİCİ KÖY KORUCULARINA SAĞLANAN HAKLAR GÖNÜLLÜLERE DE SAĞLANMALIDIR

Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, diğer taleplerini ise şöyle dile getirdi: "Terörün varlık sebebi eğitimsizlik, işsizlik ve cahillik olarak nitelendirdiğimiz bir ortamda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı okutabilmemiz için her eğitim öğretim sezonu başında korucularımıza eğitim öğretim ödeneği adı altında 1 ile 3 öğrencisi olanlara yılda bir korucu maaşı kadar eğitim öğretim ödeneği ödenmesini, 3 ve daha fazla öğrencisi olan korucularımıza ise yılda iki korucu maaşı kadar eğitim öğretim ödeneği ödenmesini talep ediyoruz. Korucularımızın büyük bölümü yaşlandığından en az 15 bin yeni korucu alımı yapılmasını talep ediyoruz. Yıllarca belki korucu olurum hayali ile bekleyen ve korucu olamayan yaşları ilerleyen korucularımıza 55 yaşına geldiklerinde tıpkı geçici köy korucularımıza tanınan emeklilik hakkının gönüllü korucularımıza da uygulanmasını talep ediyoruz."


Editör: TE Bilisim