Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Çoğrafya kader değildir..!
Beceriksiz yöneticiler kendi beceriksizliklerini örtmek için bugün bizi Kader'e İNANDIRMAYA çalışıyorlar..
Atalarımız bundan 2500 yıl önce YERİN 100 metre ALTINDA  60 km SU KANALI inşa ederek tanrı dağlarının eteklerinden topladıkları SULARI tarım yaptıkları TURFAN bölgesine getirerek topraktan daha fazla ürün almayı başarmışlardır.
*.     **    **
Karız Kanalları, Orta Asya’da, Turfan bölgesinde yapılmış yeraltı su şebekesi sistemidir. Dünya uygarlık tarihinin en önemli buluntularından biridir. Orta Asya’daki büyük uygarlık birikimini gözler önüne seren Karız Kanalları, Tanrı Dağlarından topladığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan’daki yerleşim birimlerine götürüyor. Aralıklarla açılan kuyular yardımıyla tarım alanları sulanıyor.
Tanrı Dağları ile turfan arasındaki bölge çöl olduğundan, suyun aşırı sıcaktan buharlamaması için Karız Su Kanalları yeraltında inşa ediliyor. Bu kanalları yaklaşık 100 metre yerin altında konumlandırmanın amacı, güzergâhın geçtiği çölde +40 derece sıcaklık düşünülerek buharlaşmayı engelleyerek su kaybını önlemektir. Kanalın derinliği 110 metreden başlıyor. Kanallar çölün altından ağ gibi örülmüş. Yer altı su kanallarının toplam boyu 5000 km. Bu kanal ağında belli aralıklarla kuyular açılmış. Kuyular 90,80, 70,60 en son turfanda 10 metrenin altıda. Sistem tamamıyla yer çekimi kuvveti ile çalışıyor.
turfan-su-sistemleri
Çinliler bu kanalları ülkelerindeki üç harikadan biri olarak gösteriyorlar. Bu kanallar bundan 2500 yıl önce M.Ö 500 ‘lerde Uygur Türkleri tarafından yapılmış. Eğim, açı, suyun akışının sağlanması, doğru yolda gidilip gidilmemesi; bunların yapılabilmesi için bilim gerekli
Halim Küçükali

Editör: TE Bilisim