YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
 26 EYLUL DIL BAYRAMININ 84. YILI KUTLU OLSUN.
ARTIK BAŞ PARMAĞI DA AÇALIM (TEK DIL) DIYE HAYKIRALIM. DIL OLMAZSA, MILLET DE OLMAZ.
Türk dili, Ortaasya coğrafyasından doğarak Türk milletinin gönül coğrafyasında beslenmiştir. Ortaasyadan Ahmet Yesevi'nin Horasan Erenleri vasıtasıyla Anadolu ve Balkan coğrafyasına taşınmıştır. Hacı Bektaşı Veli, Hacı Bayramı Veli,   Taptuk Emre, Sarı Saltuk ve Somuncu Babaların birer kültür elçisi olarak taşıdıkları Türkçe bayrağını 13. yüzyılda Yunus Emre zirveye taşımıştır. 8. yüzyılda Bilge Kağan, Göktürk Yazıtlarında dilin millet
hayatındaki büyük önemini vurgulamıştır.

13 Mayıs 1277'de Karamanoğlu Mehmet Bey Türk dilini resmi dil olarak ilan eden ilk devlet adamı olmuştur. Bu tarihi olay her yıl. Karaman'da Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Türk dilini resmi dil olarak ilan eden ikinci Türk devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Mustafa Kemal Atatürk'tür. "Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır" diyen Atatürk önce Türk Dili Tedkik Cemiyeti'ni kurmuş, 26 Eylül 1932'de de ilk Türk Dili Kurultayının açılışını yapmıştır.

26 Eylül tam 84 yıldır Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Bu vesileyle dört parmağıyla (Tek vatan, tek millet, tek devlet,  tek bayrak) diyen Cumhurbaşkanımıza diyoruz ki,  baş parmağınızı açarak (Tek dil) diyerek de haykırınız. Çünkü dil olmazsa millet de olmaz. Dil milli birliğin çimentosudur.

Editör: TE Bilisim