Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Türkiye'de kaplıca turizminin başladığı yer olan Balıkesir'in Gönen ilçesindeki kaplıcalar tescillendi. Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, girişimler sonucu yılların ihmalinin giderildiğini söyledi. Türkiye'de marka haline gelen ve 3 bin yıldır şifaya vesile olan Gönen kaplıcalarının, Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescillenerek patentinin alındığını bildirdi.

Gönen'le özdeşleşen kaplıca, kırmızı et, oya ve baldo pirincine marka tescili yaptırmak amacıyla TPE'ye müracaat eden belediye, ilk patentini aldı. Başkan Yakar'ın girişimleri sonucu başlatılan çalışma neticesinde, mineral bakımından dünyanın en kaliteli suyuna sahip olan kaplıca resmen tescillenmiş oldu. Gönen kaplıcalarının marka tescili için 2012 yılında TPE'ye başvuru yapılmıştı. Termal turizmde Gönen'in artık marka şehir olduğuna dikkat çeken Yakar, tabakhaneye uygulanacak şehir dönüşümüyle birlikte ilçenin, Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasına gireceğini söyledi. Gönen denince akla ilk olarak kaplıcanın geldiğini ifade eden Başkan Yakar, "Kaplıcamızın coğrafi işaretlendirilmesi amacıyla TPE nezdindeki çabalarımızın sonuç vermesinde,n bir Gönenli olarak çok mutluyum. Kaplıcamızın patentini almak, turizm sektöründe Gönen'i ileriye taşıyacak. Ayırca kırmızı et, iğne oyası ve baldo pirincimizin patentini almak için de TPE nezdinde girişimlerde bulunduk." diye konuştu.

Gönen'deki kaplıcalar, her yıl yerli ve yabancı binlerce misafiri ağırlıyor. İlçenin farklı noktalarında bulunan kaplıcaların romatizmal, ortopedik ve nörolojik başta olmak üzere solunum yolu ve kalp damar hastalıklarına da iyi geldiği belirtiliyor. Türkiye'de kaplıca turizmi açısından önemli bir konuma sahip olan Gönen'dekilerin geçmişi 3 bin yıla dayanıyor. Antik çağlardaki adı "Asepsus" ve "Artemea" olan ilçedeki kaplıcaların, Roma ve Bizans dönemlerinde işletildiği söyleniyor. Kaplıca sularının dünyada çok az rastlanır biçimde saf, temiz ve özelliklerini yitirmeden kaldığı belirtiliyor. Gönen Belediyesi ve özel sektör tarfından işletilen kaplıcalarda, fizik tedavi uzmanı ve hekimler tarafından hizmet veriliyor. Kaplıcaları ön plana çıkaran özellik ise suyunun mineral zenginliği. Romatizmal hastalıkların tamamına iyi gelen kaplıcalar, kırık sonrası kireçlenmeler, eklem yapışıklıkları ve sertlikleri, ortopedik problemler, kas kasılmaları, yüz felci, kadın hastalıkları, idrar yolları hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve her türlü sinir sıkışması gibi rahatsızlıkların tedavisinde ve rehabilitasyonunda fayda sağlıyor. Suların sıcaklığı, 60 ile 94 derece arasında değişiyor.

Editör: TE Bilisim