Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesine bağlı Akpınar köyü sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 3 bin yıllık höyük, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce talan edildi. Yarısına yakını iş makineleri ile yerle bir edilen höyüğün kapısına ise özel mülkiyet tabelası asıldı. Olayla ilgili adli makamlara suç duyurusunda bulunuldu.

Kahramanmaraş il sınırları içerisinde onlarca höyük bulunuyor. Bu höyüklerin büyük bir kısmı Elbistan, Afşin ve Ekinözü bölgesinde yer alıyor. Hatta bazı köylerin isimleri bile höyüklerle birlikte anılıyor. Ekinözü ilçesine bağlı, Elbistan ilçe sınırındaki Akpınar köyü sınırları içerisinde yer alan ve arkeologlar tarafından en az 3 bin yıllık olduğu ifade edilen höyük, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yerler bir edildi. İş makinelerinin girdiği ve yarısına yakın bölümünü yıktığı höyük yetkililerin dikkatini çekti. Başka bir amaç için bölgeye giden ve içerisinde arkeologların da yer aldığı heyet, olay karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Devasa höyük, iş makineleri vasıtasıyla parçalanmış ve höyük çevresine insani yaşam için çeşme gibi alanlar yapılmıştı. Hatta uzmanlar, bölgede çok sayıda kullanılmış, ayakkabı ve kullanıma hazır, çaydanlık ve bardak buldu. Kısa süre içerisinde yapılan araştırma sonunda höyüğün de içerisinde bulunduğu kısmın 2009 yılı Aralık ayında Sit alanı ilan edildiği ortaya çıktı. Yetkililer, konuyu adli makamlara ileterek suç duyurusunda bulundu.

GİRİŞ BÖLÜMÜNE 'ÖZEL MÜLK GİRİLMEZ' YAZILMIŞ

Höyüğün bulunduğu bölgeye girmek için ilkel şartlarda hazırlanmış bir kapıdan geçmek durumunda kalınıyor. ‘Özel Mülk, Girilmez!’ levhalarının yer aldığı bölgede höyükten çıkan taşlar dikkat çekiyor. Yıkılmış bazı bölümlerde buranın höyük olduğunu gösteren ve insan yapısı olduğuna işaret eden argümanlar çıplak gözle görülüyor. Bölgede iş makineleriyle yıkım yapan kişi ya da kişiler aranıyor. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

SADECE ELBİSTAN BÖLGESİNDE 21 HÖYÜK OLDUĞU BİLİNİYOR

Eski Elbistan Ovası'nda son araştırmalara göre 21 höyük tespit edildi. Bunlardan özellikle Hititler ile Kumagenlerin devrine ait olan Kara- Elbistan (yani eski Elbistan), İzkaftil (İğde) Kara-Öyük (Karahüyük),Çavlı-Han (Çoğulhan),Tel-Afşin-Tıl-Afşin (höyüklü),Til (Akbayır), Yarbus (Afşin), Hunu (Arıtaş) Lorşun (Altunelma), Tantaris (Tanır), Evzaniye (Ozanöyük-Doğan), Tedevin Höyük (Arıstıl-Bakraç), Kaşanlı, Malap (Bakış), Sevdilli, Kabaağaç ve Celeği (Ekinözü), höyükleri gibi büyük harabeler başta geliyor. Birçok küçük höyük ihtiva eden Elbistan Ovası'nda eski çağda birçok şehir ve kasaba kurulduğu anlaşılıyor.

Editör: TE Bilisim