AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
İzmir’i marka şehir yapacak "35 Proje"den 15’inin çalışmaları fiili olarak başladı. "35 İzmir 35 Proje" arasında yer alan Kuzey Ege Limanı, Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, İzmir-İstanbul Otoyolu, Konak Tüneli, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı, Egeray, İzmir-Antalya Otoyolu, Kuzey Otoyolu, Kemalpaşa-Turgutlu ve Kiraz-Ödemiş demiryolları, Körfez Dönüşüm Projesi, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, balıkçı barınakları, Sabuncubeli Tüneli, dijital arşiv ve E-ticaret üssü projeleri planlandığı şekilde devam ediyor. 35 Proje Hareketi Derneği Başkanı Selçuk Sert, bu projelerin İzmir’in hizmet siyasetine geçişin temelini oluşturduğunu belirterek, “Bu projeler, İzmir için bir dönüm noktası. İzmir’in hizmet siyasetine geçişini sağlayarak mantaliteyi değiştirecek.” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın genel seçimde kullandığı "35 İzmir, 35 Proje" vaadini halka daha iyi anlatmak için Kasım 2012’de kurulan 35 Proje Hareketi Derneği, projelerin takibine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Derneğin başkanlığını yapan İZBAN A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Sert, son durumu Cihan’a değerlendirdi. Sert, “Bu projelerin 15’i fiili olarak başladı, ikisi de bitmiş durumda.” dedi. En önemlisinin Kuzey Ege Limanı olduğuna dikkat çeken Sert, şöyle devam etti: “Kamuoyunda en çok bilinenleri ise İzmir-İstanbul otoyolu, Konak ve Sabuncubeli tünelleri. Şu anda bu projeler planlandığı şekilde gidiyor. Tabii ki her projede birtakım beklenmeyen durumlar, revizeler ortaya çıkıyor. Önemli olan bunlara zamanında müdahale edilmesi.”

‘PROJELERİN UYGULAYICISI DEĞİL, BİLGİLENDİRME MEKANİZMASIYIZ’

Derneğin üstlendiği misyon ve amacına da değinen Selçuk Sert, öncelikli hedeflerinin 35 Proje hakkında halka doğru bilgi vermek olduğunu vurguladı. Projelerle kamuoyu arasında köprü kurmak istediklerini ifade ederek, “Bizler bu projelerin ne hayal edeni ne uygulayıcısıyız. Bizim hedefimiz, bilgilendirmek ve geri dönüşleri yetkililere anlatmak. Kamuoyunda 35 Proje Hareketi’ni bir kamu kurumu, hattâ alternatif AK Parti yönetimi gibi algılayanlar, projeleri sanki biz yapıyormuşuz gibi düşünenler var. Biz sadece bilgi köprüsü oluşturarak, çalışmalara katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu projeleri kent için biraz daha verimli hale getirmeyi arzu ettik. Şu anda 2 bin kişilik proje gönüllüsü veritabanımız oluştu.” diye konuştu.
Projelerle teknik yönden ilgilendiklerinin, 20 kişilik yönlendirme ve dokuz kişilik yönetim kurulunun siyasetle hiçbir ilişkisi olmadığının altını çizen Sert, 35 Proje'nin İzmir için bir kırılma noktası olduğunu dile getirdi. Sert, “35 Proje, İzmir’in hizmet siyasetine geçişinin temelini oluşturuyor. Bu projelerin gelecek yıllarda İzmir’i farklı bir noktaya getireceğini tarih yazacak.” dedi.

Şimdiye kadar İzmir’e hizmet etmek isteyenlerin ötekileştirildiğini, bu yüzden çok vakit kaybedildiğini ileri süren Sert, şunları kaydetti: “Şimdiye kadar vatan sevgisi, bayrak sevgisi gibi ortak değerler üzerinden siyaset yapıldı. Hizmet hep ikinci planda kaldı. Yıllarca hiç proje konuşulmadı. İzmir, hizmet etme iştahı içinde olan birisinden istifade etmeli. Biz de hem proje gönüllüleri hem de bir sivil toplum kuruluşu olarak bu çalışmalardan İzmir’in en yüksek katma değeri elde etmesi için böyle bir oluşum başlattık. Amacımız ne proje üretmek ne de hayal etmek. Sadece bunların takibini ve gözlemini yapıyoruz, eksikleri ilgililere aktarıyoruz."

“İzmir’de kamu yatırımı yapılıyor ancak özel bir şirket gelip İzmir’e bir yatırım yapıyor, bir kaynak ayırıyorsa demek ki burada bir ışık görüyor.” ifadelerini kullanan Selçuk Sert, Bakan Binali Yıldırım İzmir’e geldiği zaman sık sık görüşüp bilgi aktardıklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim