Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil ibrahim Balcı, ülke genelinde yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini söyledi. Balcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılacak ekmek israfını önleme kampanyasının, gelecek yıllarda ekmek israfını ciddi anlamda düşüreceğine inandığını belirtti.

        Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hayata geçirilen 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası,' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılacak. Kampanya ile ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklama yapan federasyon başkanı Balcı, geçmiş yıllarda yapılan araştırmaya göre, 82 milyon üretilen 300 gram ekmekten 77 milyon 300 bin adedinin tüketildiğini, yaklaşık 5 milyon ekmeğin ise israf edildiğini ifade etti. 250 gramdan hesaplanacak olursa üretilen 98 milyon ekmekten 92 milyonunun tüketildiğini, 6 milyon ekmeğin ise israf edildiğini anlatan Balcı, şunları söyledi: "İsrafın önlenmesi konusunda federasyonumuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TMO ile zaman zaman halkı bilinçlendirme yönünde çalışmalar yaptık. Bugün itibariyle israfın geldiği nokta Başbakan'ın başlatacağı kampanyada açıklanacak. Yarın başlatılacak kampanya bizim için çok önemli. Kampanyanın Başbakanımız tarafından başlatılması büyük önem arz ediyor. Bu kampanyanın bakanlık eliyle bir yıl süreyle devam ettirilecek olması ümit ediyorum ki gelecek yıllarda ekmek israfını ciddi anlamda düşürecek."

        İsrafın daha yükselmemesi, daha aşağı çekilmesi konusunda tüketici olan halkın bilinçli olması gerektiğini kaydeden Balcı, vatandaşın tüketeceği kadar ekmek alması gerektiğini belirtti. Okul çağındaki çocuklara ekmek israfı ve diğer israfların anlatılması gerektiğini vurgulayan Balcı, gerçekleşen israfa bakıldığında fırınlarda üretilen ekmekten dolayı yalnız günde 2 milyon adet ekmeğin israf edildiğini dile getirdi. İşletmelerde israfın en az düzeye indirilmesi konusunda yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini söyleyen Balcı, "Federasyon olarak geçmiş dönemde yapmış olduğumuz çalışmalarda bu konuda fırıncı esnafımızı uyardık. Satabilecekleri kadar ekmek üretmeleri konusunda, ekmek israf edilmemesi konusunda kendilerini bilgilendirdik. Bu çalışmayı daha boyutlu yapmak gerekiyor. Vatandaşımız nimet olan ekmeği tüketeceği kadar alması gerekiyor. Eski alışkanlığımızdan vazgeçmemiz gerekiyor. Ne olur ne olmaz düşüncesiyle bir ekmek fazla almamalıyız. Aldığımız fazla ekmek varsa bir gün sonra onu taze ekmek gibi tüketebilmeliyiz. Bir günlük ekmek bayat ekmek değildir." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim