Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Edirne'nin tarihi yapılarından biri olan ve yaklaşık 506 yıllık geçmişi bulunan Atik Ali Paşa Camii onarıma alınacak.

Meydan Mahallesi Selimiye Camii’nin alt tarafından yer alan Tekke-i Ali Paşa Vakfı adına tescilli bulunan asırlık caminin yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak eseri yaptıran Ali Paşa’nın 1506 yılında Şeytankulu Muharebesi'nde şehit olması nedeniyle caminin bu tarihten önce yapıldığı tahmin ediliyor. Hadım” lakabıyla da anılan Atik Ali Paşa, İstanbul Çemberlitaş'taki Atik Ali Paşa Külliyesi'ni ve Karagümrük Zincirlikuyu'da da bir cami inşa ettirmiştir.

Yaptırdığı başka yapılar da bulunan Ali Paşa’nın Edirne’deki eserine el atıldı. Zaman içerisinde yıpranmaya başlayan tarihi yapının ayağa kaldırılması için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma arasında sözleşme imzalandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, şehirdeki yüzden fazla vakıf eserinden biri olan Atik Ali Paşa Camii’nin ihale sürecini tamamladıklarını söyledi.
Uygun hava koşulları oluştuğunda çalışmalara başlanılacağını kaydeden Binler, "İhtiyaçlar ve imkanlar ölçüsünde sorumluluk alanımız olan Edirne ve Kırklareli'ndeki tüm Vakıf eserleri ile ilgili çalışmalarda bulunuyoruz. Mimari tarzı itibarıyla Edirne’mizdeki yapılardan ayrı ve müstesna bir görüntü sergileyen ve bu nedenle bizim de farklı bir gözle baktığımız camimiz, inşallah onarım sonunda daha güzel bir çehreyle karşımızda olacak." dedi.

Atik Ali Paşa Camii'ndeki restorasyon faaliyetleri kapsamında öncelikle şerefesine kadar yıkık olan minarenin tamamlanacağını anlatan Binler, onarım çalışması kapsamında caminin eskiyen çatısının yenileneceğini, bahçe düzenlemesinin yapılacağını ve bahçe ihata duvarlarının elden geçirilerek eksik olan kısımlarının yenileneceğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim