‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
Batman'da ikamet eden 60 yaşındaki Ayşe Mertoğlu, nüfus cüzdanı olmadığı için ameliyat olamıyor. Mertoğlu, kimliğine kavuşması halinde seçimde ilk kez oy kullanacak.

Petrol Mahallesi'nde yeğeni ile yıkık bir evde yaşayan Ayşe Mertoğlu, kocasını yıllar önce kaybetmiş. Yeğeninin desteğiyle hayat mücadelesi vermiş, hayatı boyunca ciddi bir hastalık geçirmemiş, Şimdi gözlerinden ameliyat olması gerektiğini belirten Ayşe Mertoğlu, nüfus cüzdanının çıkarılması için yardım istedi.
Mertoğlu, Türkçe bilmediği için derdini Kürtçe anlattı, devletin hiçbir desteğinden faydalanamadığını, zor durumda olduğunu aktardı.

Çocukları olmadığı için, yeğeniyle beraber kaldığını belirten çaresiz kadın, şunları söyledi: "Daha önce ciddi bir hastalığım olmadı. Ama şu an gözlerim neredeyse görmüyor. Doktora gittim, kimliğim olmadığı için ameliyat olamadım. Yeğenimin evi yıkılmış durumda, geçimini sağlamakta zorlanıyor. Devlet bana kimliğimi verirse, yaşlılık maaşı ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan yardımlar almaya hak kazanacağım. Gözlerim görmemeye başladı. Bu ameliyatı olmam için kimlik versinler."

"HİÇ OY KULLANAMADI"

Ayşe Mertoğlu'nun yeğeni Nidar Mertoğlu, halasının bugüne kadar kimliği olmadığını, bundan dolayı oy kullanamadığını kaydetti. Kimlik alması halinde ilk defa oy kullanacağını belirten Mertoğlu, "Halam devletin hiçbir desteğinden faydalanamıyor. Gözlerinden ameliyat olması gerekiyor. Ama kimliği olmadığı içi, bu ameliyat yapılmıyor. Gerekli yerlere başvurduk ama bir sonuç alamadık." dedi.

"HALAM ÖLSE DEVLETİN HABERİ OLMAZ"

Devletin halasının varlığından habersiz olduğunu anlatan Mertoğlu, "Bizim tek isteğimiz halamın kimlik alması. Bu kadar zor olmamalı. Bu kadın ölse ya da öldürülse devletin haberi olmaz. Çünkü kayıtlarda halam yok. Bugüne kadar ufak tefek rahatsızlığı oldu, sağlık ocaklarında bakıldı. Ama durumu artık çok ciddi ve gözleri artık göremiyor." diye konuştu.


Editör: TE Bilisim