Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Gözlerinde oluşan ileri derecedeki katarakt nedeniyle 2 yıl önce görme yetisini kaybeden 83 yaşındaki Emine Antep, Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan katarakt ameliyatı ile yeniden görmeye başladı.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Emine Antep, her iki gözünde oluşan katarakt rahatsızlığı tedavi edilmeyince zaman içerisinde görme yetisini kaybetti. 2 yıldır gözleri görmeden yaşamını sürdüren Antep’i yakınları çeşitli sağlık kuruluşlarına götürdü. Tedavisinin ameliyat gerektirdiği söylendi ancak hastanın yaşı ve operasyonun zorluğu nedeniyle ameliyat gerçekleştirilemedi. Yakınları son çare olarak Antep’i Tepecik EAH Göz Hastalıkları Kliniği’ne götürdü. Burada gerekli tetkikleri yapılan Antep’in sağ gözüne, Op. Dr. Emre Ayıntap tarafından katarakt ameliyatı yapıldı. Başarılı geçen ameliyatın ardından Emine Antep, 83 yaşında dünyayı yeniden görmeye başladı.
Emine Antep’in kızı Ayşe Kızılçullu da “Annem tamamen bize bağımlı yaşıyordu. Tedavisi için birçok yere başvurduk. Artık umudumuzu kaybetmişken çareyi Tepecik Hastanesi’nde bulduk. Burada yapılan ameliyattan sonra sağ gözü görmeye başladı. Yemeğini tek başına yiyebiliyor, kendi işlerini yapabiliyor, bu da bize yetiyor. Doktorumuzun eline sağlık ne kadar teşekkür etsek azdır.” dedi.

KATARAKT AMELİYATLARINDA SON TEKNOLOJİ ‘FAKO’

Op. Dr. Emre Ayıntap Türkiye’de her iki gözü birden bu kadar ilerlemiş katarakt hastalarına çok sık rastlanmadığını belirterek “Genellikle hastalığın başlangıcında hastalar sağlık kuruluşlarına başvururlar ve tedavileri yapılır. Hastamız bize geldiğinde ileri derecede gelişen katarakt nedeniyle iki gözü de görmüyordu. Çeşitli fiziki yetersizlikler, hastanın ilerlemiş yaşı ve yapılacak ameliyatın zorluğu nedeniyle hastanın ameliyatı yapılamamış. Biz hastamızın sağ gözüne katarakt ameliyatlarında son teknoloji olan FAKO (fakoemülsifikasyon) yöntemiyle ameliyat yaptık. Katarakt ameliyatları FAKO ile artık kısa sürüyor, dikiş atılmıyor, daha hızlı iyileşiyor ve görme daha net oluyor. Yeniden görmeye başlayan hastamız kendi ihtiyaçlarını giderebilecek duruma geldi. Takiplerimiz devam ediyor, ilerleyen dönemde hastanın istemesi durumunda diğer gözünün de ameliyatını yapabiliriz. Hastanemizde sık sık bu tarz hastaları sahiplenip tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Onların tedavi olması ve yeniden görmesi bana büyük bir mutluluk veriyor.” dedi.

İzmir Kuzey (KHB) Genel Sekreterliğine ait 10 hastanede de lazerle katarakt ameliyatı yapan FAKO Cihazlarının yenilendiğini söyleyen Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu “Bazı hastanelerimizde 20 yıldır kullanılan FAKO cihazlarımız vardı. Çiğli ve Tepecik EAH.de 2 tane olmak üzere, Alsancak, Bergama, Buca Seyfi Demirsoy, Göğüs Hastanesi, Kemalpaşa ve Menemen Devlet Hastanelerimizde ki cihazlarımızın hepsini son teknoloji FAKO cihazlarıyla yeniledik. Böylece tüm hastanelerimizde katarakt ameliyatları, standartların üstünde son teknoloji cihazlarımızla yapılmaya başlandı. Vatandaşlarımız bu cihazlar sayesinde devlet hastanelerinde rahatlıkla lazerle katarakt ameliyatlarını olabilirler.” dedi.

FAKO (KATARAKT AMELİYATI) YÖNTEMİ NEDİR?

FAKO, halk arasında lazerle katarakt ameliyatı olarak bilinen yöntemdir. Gerçekte bu tedavide lazer ışınları değil ultrasonik dalga gücü kullanılmaktadır. Bu teknikle katarakt ortalama 2 mm’lik cerrahi kesiden temizlenir ve yine aynı kesiden göz içi mercekleri yerleştirilir. Çok küçük olan kesi yeri dikiş gerektirmeden kapanır ve kendiliğinden iyileşir.

HASTA AYNI GÜN TABURCU EDİLİYOR

Hasta muayenesi ile aynı gün ameliyata alınıp, ameliyattan sonra hemen taburcu edilebilmektedir. FAKO'lu katarakt ameliyatı olacak hasta, ameliyattan kısa bir süre önce bazı damlalar ile gözüne ön hazırlık yapılır. Hasta daha sonra, ameliyathaneye alınır. FAKO'lu katarakt ameliyatına giren hastanın ameliyatı 15-20 dakika sonra bitmiş olur. Hasta hemen taburcu edilir. Ameliyattan sonra da erken dönemde net görmeye başlar. Cihan

Editör: TE Bilisim