Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, bugüne kadar farklılıkarın bir kavga vesilesi olmadığını çok önemli zenginliklerin de temelini teşkil ettiğini söyledi. Bunun en güzel örneğinin Abant olduğunu dile getiren Yeşil, "Abant Platformu, dostlukların kurulduğu, anlayışların birbirinden etkilenerek zenginleştiği, hatta bazı uçların karşılıklı buluşma ile törpülendiği ama bütün bunlarla birlikte ortak bir aklın, ortak bir fikrin ortaya çıkabildiği, adeta bir fikir ve düşünce sofrası gibi." dedi.

Kurulduğu 1998 yılından beri Türkiye'nin önemli meselelerini tartışan Abant Platformu, 'Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar' konusuyla toplandı. Aydın, yazar, gazeteciler ile farklı branşlardan akademisyenler, toplantıda görüş ve önerilerini ortaya koyuyor. Açılış konuşması yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Türkiye'de yaşayan ve Türkiye'nin atmosferini paylaşan, Türkiye'nin entellektüel dünyasına katkıda ve katılımda bulunan dostların toplandığı bu farklı komsemptin ikincisinde bir araya gelindiğini ifade etti.

Abant'ın kurulduğu günden bu yana en önemli özelliğinin Türkiye'deki farklılıkları bir araya getirebilme ve farklılıkların aslında ahengini kamuoyu ile paylaşma olarak belirlendiğini anlatan Yeşil, "Bugüne kadar biz farklılıkarın bir kavga vesilesi olmadığını çok önemli zenginliklerin de temelini teşkil ettiğine, eğer bir örneğe ihtiyacımız olsa bugün 28'incisini yapmaya gayret ettiğimiz ve yaklaşık 10 oturumdan bu yana devam eden bu toplantılar bunun en güçlü delili olsa gerek. Abant Platformu, dostlukların kurulduğu, anlayışların birbirinden etkilenerek zenginleştiği, hatta bazı uçların karşılıklı buluşma ile törpülendiği ama bütün bunlarla birlikte ortak bir aklın, ortak bir fikrin ortaya çıkabildiği, adeta bir fikir ve düşünce sofrası gibi." dedi.

"BM'DEN GENEL DANIŞMANLIK STATÜSÜ ALDIK"

"İnanıyoruz ki bugün ikincisini teşkil ettiğimiz ve ülkemizde gerek gazeteci olarak gerek akademisyen olarak görev yapan dostların, yine Türkiye'ye ait belli meselelerdeki Türkiye kendi seyri ve tarihi yolculuğu içerisinde çok farklı, çok önemli adımlar atıyor." diyen Yeşil, şöyle devam etti: "Çok önemli alanlar ve noktalar geçiyor. Tüm bunlarda elbette onların katkıları, fikirleri, düşünceleri onların bakış açılarının da bu ülke insanına ve bu ülkenin meselelerine katacağı önemli zenginlikler olduğunu düşünüyoruz. Bu komsemptin zenginleşerek ve o zenginliğin içinde farklı açılımları beraberinde getirerek önemli faydaları olduğu kadar, aslında Abant'ın uluslararası açılım için de önemli bir başlangıç teşkil ettiği kanaatini taşıyoruz. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Birleşmiş Milletler (BM) onayı ile almış olduğu genel danışmanlık statüsü ile birlikte Birleşmiş Milletlerin çatısı altında yapılabilecek ve bu sefer küresel farklılıkarın br araya geldiği sofranın başlangıcının zannediyorum ulusal düzeydeki örneğini ve denemesini bu birlikte yaptığımız program teşkil etse gerek. inanıyoruz ve güveniyoruz ki bir araya gelen ve farklılıklara rağmen zenginliği ana unsuru olan bu dostlarla ulslararası arenada uluslararası mekanlar da uluslararası meseleleri görüşebileceğimiz zamanın ben çok uzak olmadığı kanaat ve düşüncesini taşıyorum."

KİMLİKLER, TALEPLER VE YENİ YURTTAŞLIK TARTIŞILACAK

Abant Platformu'nun 28. toplantısında, muhtelif ülkelerden ve farklı altyapılardan gelen ve halen Türkiye'de görev yapmakta olan yaklaşık 120 aydın, akademisyen ve gazeteci Türk meslektaşları ile buluşarak 5 ayrı oturumda serbest müzakere yapacak. Üç gün sürecek toplantının ardından görüşülen konular üzerinden sonuç bildirgesi açıklanması bekleniyor.

Abant Platformu'nda tartışılacak konu başlıkları şöyle: Kimlikler, talepler ve yeni yurttaşlık, Türkiye'nin bölgesel aktörlüğü ve dış politika, Avrupa Birliği müzakere süreci-gelinen noktalar,
Yeni anayasa'da sorunlar-zorluklar, katılımcı demokrasi.

Editör: TE Bilisim