Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Bi tane çalışma yapmışlar, 1920lerde başlamışlar çalışmaya. İnsanların çalışkan, tembellik özelliklerine ve evliliğin ve sosyalliğin uzun yaşama etkisini incelemişler.

Çalışmayı başlatan adam vefat etmiş zaten ama uzun yılları kapsadığı için çalışma devam etmiş. Çalışkan ve hayatını daha dikkatli yaşayanların ortalama 2-3 sene daha çok yaşadığını bulmuşlar. Çalışma sonucunu inceleyen sorumlu doktor Cal.

Üniversitesi'nden demiş ki: "Bu çalışmanın sonucunu gördükten sonra "emeklilik" fikrini tamamen gözden geçirme kararı aldım." 2. Dünya savaşonı da kapsıyormuş çalışma. Savaşta da daha dikkatli, daha çalışkan olan kişiler hayatta kalmış. 
Bir de evliliğin uzun yaşama etkisine bakmışlar.

Evli kişilerin boşanan ve evlenmemiş kişilere göre daha uzun yaşadığını bulmuşlar. Bunun nedeninin de kadın tarafının erkek tarafını kendi arkadaş çevresine ve tanıdıklarına açarak onu sosyalleştirmesi olarak belirlemişler. Daha sosyal olan kişiler daha uzun yaşadığı için.

Aynı zamanda evcil hayvan beslemenin yaşam süresine etkisine de bakmışlar. Fakat arada bir ilişki bulamamışlar. 
Daha çok feminen özellikler taşıyan erkekler, yani daha konuşkan, daha sosyal olanlar da bu konuda şanslıymış. İlginç geldi bana bu paylaşayım dedim.

Çünkü genelde çok çalışkan insanlar daha çok stres yaşadığı için stres de sağlıksız olduğu için yaşam sürelerinin daha az olacağını düşünüyoruz. Fakat bu çalışmada tam tersi çıkmış. Çalışan ve hayata temkinli yaklaşan, dikkatli davranan insanlar daha sağlıklı oluyormuş ve daha uzun yaşıyormuş. 

ÇEVİREN YUŞA ŞENEL

Editör: TE Bilisim