MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Kırsal kalkınmaya destek vermek için oluşturulan AB destekli Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) aracılığı ile girişimcilere 236 milyon Euro'luk hibe desteği sağlanacak. 2010’da başlayan program kapsamında 2013 sonuna kadar bu tutar 1 milyar Euro'yu bulacak.

IPARD programı kapsamında çıkılan 9. başvuru dönemini olan 2013’de ise 236 milyon Euro’luk destek sağlanacak. IPARD programı kapsamında kırsal kalkınmada 2013 yılında kullanılması gereken asgari AB katkısı ise 131 milyar Euro. Kırsal kalkınmaya hibe olarak verilecek bu desteklerin yüzde 75’i AB destekli, yüzde 25’i milli bütçeden karşılanıyor.

BU PAYDAN YARARLANALIM

IPARD programının ikinci etabı olan 2010 ve 2013 yılları için sağlanan desteklerin Bursa’da proje karşılığı üretici ve yatırımcılara tanıtıldı.

IPARD tanıtım toplantısı Bursa Çarşamba Valilik binasında düzenlendi. ‘Uyum dayanışma ve yönlendirme kurul toplantısında konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursalılardan bu programdan yararlanmalarını isterken, "IPARD projesi Türkiye’de yeni bir dönemi başlattı. Bu konu üzerinde ciddiyetle durmasını istiyorum. Bu imkandan, 100 milyonlarca lira tutarında ki bu büyük paydan Bursa’nın en büyük parçayı alacağına inanıyorum. Çünkü Bursa vizyonu, tecrübesi, cesareti ve potansiyeli olana bir kent." dedi.

Bursa’nın yıllar önce tarımın başkenti olarak bilindiğini ifade eden Harput, şimdi ise sanayinin başkenti olarak bilindiğini hatırlattı. Vali Şahabettin Harput, bu tür programların değerlendirilerek tarımın yeniden sanayi ve turizmle yarışır hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"BU DÖNEMDE KULLANILACAK HİBE TUTARI 236 MİLYON EURO"

Bursa’da 2012 Nisan ayında faaliyetine başlayan TKDK Bursa İl Koordinatörü Temel Naci Karslı da yaptığı sunum ile bilgilendirmede bulundu. Temel Naci Karslı, daha önce TKDK tarafından 20 ilde uygulanan IPARD programının 23 Ocak 2013’den itibaren aralarında Bursa’nın da bulunduğu 42 ilde uygulanacağını söyledi. IPARD programından faydalanmak isteyenlerin projelerini 15 Şubat 2013 ile 15 Mart 2013 tarihleri arasında il koordinatörlüğüne teslim edebileceklerini belirten Karslı, bu dönemde 42 ilde kullanılması planlanan toplam hibe tutarının ise 236 milyon Euro olduğunu bilirdi.

"IPARD PROGRAMI"

Avrupa Birliği tarafından tarım sektörü ve kırsal alanda Türkiye’ye sağlanacak desteklerin çerçevesini çizen Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanarak uygulamaya başlandı.

Kırsal Kalkınma Programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Proje kapsamında sağlanan destekler ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yönetiliyor.

Editör: TE Bilisim