‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
Türk Sağlık Sen Kayseri 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ünal Polat, 112 Acil sağlık hizmetleri çalışanlarıyla yapılan anket çalışmasında, sağlık hizmeti verenlerin yüzde 88’inin fiili yada sözlü şiddete maruz kaldıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Sendika Başkanı Dr. Ünal Polat, ülke genelinde görev yapan 112 çalışanları ve 112 derneklerinin katıldığı 'Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı' yaptıklarını belirtti. Dr. Ünal, “Çalıştayımızda 112 çalışanlarının mesleki, özlük ve çalışma ortamı ile ilgili sorunları ve talepleri tartışılmış, tespitler yapılmış ve çözüm önerileri belirlenmiştir. Ayrıca 112 çalışanlarının çalışma memnuniyeti ile ilgili bir anket çalışması yapılarak derinlemesine bir araştırma gerçekleştirilmiştir” dedi.

“Türkiye’de 2 bin 72 Acil Yardım İstasyonu'nda 33 bin kişi görev yapmaktadır” diyen Dr. Ünal Polat, şu bilgileri verdi: “112 ambulansı sayısı ise 3 bin 357’dir. 2013 yılındaki toplam vaka sayısı ise 3 milyon 665 bindir. Bu yoğunluğun yanı sıra 2013 yılında asılsız ihbarların sayısının 111 milyon olması iş yükünü anlatmaya yeterlidir. Söz konusu bu iş yükünün azaltılması için; personel istihdamı arttırılmalı ve bu istihdamla orantılı olarak istasyon ve ambulans sayısı da arttırılmalıdır. Asılsız ihbarda bulananlara mutlaka ceza kesilmeli ve takibi yapılmalıdır. Sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık alanında taşeronlaşmanın önü açılmış ve bazı kamu sağlık hizmetleri Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen hizmet alımı usulü ile gördürülmektedir. Ne yazık ki bu uygulamaya 112 acil sağlık hizmetleri de dâhil edilmeye çalışılmaktadır. Bazı illerimizde bu tür uygulamalara gidildiği ve bunun yaygınlaştırılmaya çalışıldığı görülmektedir. 112 acil hizmetlerinde özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli ve hali hazırda olan tüm uygulamalar iptal edilmelidir.”

Dr. Polat, Türk Sağlık-Sen olarak gerçekleştirdikleri bir anket çalışmasına göre 112 çalışanlarının yüzde 88’i görev sırasında fiziki ve sözlü şiddete uğradığını ifade ettiklerini aktararak, şöyle konuştu: “Yüzde 86’sı ise vakaya giderken can güvenliğinden endişe duyduğunu ifade etmiştir. Oldukça vahim bir hal alan bu şiddetin önüne geçilmesi için ambulanslarla birlikte polisinde olay yerine aynı zamanda intikalini sağlayacak bir düzenleme yapılmalıdır. Bakanlık bu konuda acilen İçişleri Bakanlığı ile protokolü imzalamalıdır. Ülkemizde 11 yılda 7 bin 247 ambulans kazası yaşanmış,112 acil hizmetlerinde görevli 135 arkadaşımız bu kazalarda hayatını kaybetmiştir. 112 çalışanlarının yüzde 60’ı ambulans şoförlüğü yapmak istememektedir. Ambulans kazalarının önüne geçilmesi için ambulans şoförlüğünde gönüllülük ile kabiliyet esas alınmalı ve ambulans şoförlerine yeterli sürede ileri sürüş teknikleri eğitimi verilmelidir. Ambulansların güvenlik açısından sağlam ve yeni olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca burada can yakan bir diğer noktada 112 çalışanlarına, sağlık çalışanlarına şehitlik verilmemesi, görev şehidi sayılmamalarıdır.”

112 çalışanlarının görev şehidi sayılmadığını aktaran Dr. Polat, “Acil sunulması gereken kamu hizmetleri (itfaiye, güvenlik gibi) görevlerini yerine getiren kamu çalışanlarından sadece 112 çalışanları görev şehidi sayılmaması uygulamasına artık bir son verilmelidir. Görev şehitliği için gerekli düzenlemeler yapılmalı büyük acı yaşayan ailelerin birde mağdur edilmesinin önüne geçilmelidir. Kazalar ve vakalarda çalışanı zor durumda bırakan tazminatların önüne geçilmesi için 112 çalışanlarına mesleki mali sorumluluk sigortası gibi bir güvence sistemi kurulmalıdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim