Dikkatli okuyun tam 5 sene önce yazmışım! Dikkatli okuyun tam 5 sene önce yazmışım!
Gaziantep'te kurulan ‘Psikolojik Destek Timi’, acil servisteki kavga ve taşkınlıkları azaltıyor ve hastalara moral motivasyon desteği sağlıyor.

Özellikle acil serviste sık sık taşkınlık ve hastane görevlileriyle tartışmaların yaşanması üzerine harekete geçen Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi yönetimi, bu olaylara anında müdahale için Psikolog Yunus Kırmızıoğlan, İmam İsmail Talay ve erkek hemşire Mustafa Deveci’den oluşan birim kurdu. 4 ay önce kurulan ve acil serviste kendilerine ayrılan bölümde bekleyen ekip, taşkınlık çıkaran, görevlilerle tartışan hasta yakınlarının yanına giderek onları sakinleştirmeye çalışıyor. Bu arada, ekipteki hemşire Mustafa Deveci de hastaya müdahale eden ekipten son durumu ve önümüzdeki süreçle ilgili bilgi alıp, yakınlarına ulaştırıyor. Ekip, haftanın iki günü ise servisleri gezerek hastalara bir psikolojik terapi yapıyor. Psikolog Yunus Kırmızıoğlan da gerek hasta, gerekse yakınlarına moral verirken, imam İsmail Talay ise manevi içerikli konuşmalar yapıyor. Talep gelirse hastalara Kur’an-ı Kerim de okuyor.

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, uygulamadan hem hasta, hem yakınları, hem de hastanenin memnun olduğunu ve bu sayede acil servisteki kavga sayısında büyük bir azalış görüldüğünü belirtti. Uygulamayla ilgili sık sık memnuniyet anketi yaptıklarını belirten Gülşen, “Aslında millet olarak sabırlı bir milletiz. Ama, yaptığımız araştırma sonucu hasta yakınlarının Acil’e getirdikleri hastalarının akibetiyle ilgili sıcak bilgi alamamaktan şikayetçi olduğunu belirledik. Bunu önlemek için de psikolojik destek ekibi uygulaması başlattık. Bir yıllık bir deneme sürecinin sonuçlarını uluslararası bir dergide yayınlayarak, bunu Sağlık Bakanlığı ile paylaşacağız. Bize göre uygulama son derece başarılı. Ama, memnuniyet rakamsal sonuçlarla tescil olursa Türkiye’deki tüm hastanelerde uygulanması yolunda Sağlık Bakanlığı’na öneride bulunacağız.” dedi.

Editör: TE Bilisim