Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet yer alırken bunlardan birisi de “adli sicil kayıtlarının silinmesi” olarak belirlendi.

Buna göre, adli sicil kayıtlarından dolayı mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalarını sürdüren Adalet Bakanlığı, adli sicil arşiv kayıt sistemini, kişinin maddi ve manevi varlığının geliştirilmesi ve cezaların ıslah edici olması ilkeleriyle bağdaşacak şekilde yenileyecek. Yeni düzenlemelerle, adli sicil arşiv kayıtlarının silinmesi, ayrı bir mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilecek ve silinme süreleri kısaltılacak. Bakanlık, Yeni Yargı Reformu Stratejisi kapsamında ayrıca, şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının, elektronik izleme merkezi aracılığıyla evde infazına imkân tanıyacak. Ağır hasta hükümlü ve tutuklulara ilişkin infaz süreçleri muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi için daha yakından takip edilecek. Çocuk hükümlü ve tutukluların infaz süreçlerinde görev alan personele özel eğitimler verilecek.


Nakil işlemlerinde hassas olunacak

Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!

Hükümlü ve tutukluların nakil işlemlerinde ailevi nedenler gibi hassasiyetlerin daha fazla gözetilmesi sağlanacak. Hükümlü ve tutukluların; yakınları ile görüntülü görüşmesi ve elektronik dilekçe arzı gibi yeni uygulamalar gerçekleştirilecek. Denetimli serbestlik hizmetlerinde biometrik imza gibi yeni yöntemlerin oluşturulması sağlanacak.


İnfaz sisteminde ‘saydam’ dönem

Adalet Bakanlığı, yargı reformu kapsamında ceza infaz kurumlarının denetim araçları ile hak ihlallerini önleyici mekanizmaları güçlendirerek, infaz sisteminin saydamlığını artıracak. Bu kapsamda, sivil toplum kuruluşlarıyla infaz alanında işbirliğine gidilecek, koşullu salıverilme işleminin somut kriterlere dayalı olarak uygulanması sağlanacak. Hükümlü ve tutuklular için öngörülen meslek edindirme programlarının geliştirilmesinin yanı sıra hükümlülerin tahliye sonrası yeniden suç işlemelerinin engellenmesi amacıyla topluma uyum süreçlerine yönelik önlemler artırılacak.


Editör: TE Bilisim