Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Mahkeme Yönetimi Projesi kapsamında uygulanan ön büro sisteminin adliye içindeki işleyişi düzenlediğini; personel, hakim ve savcılara zaman kazandırarak yargılama işlemlerinin hızlandırdığını kaydetti. Erdem, pilot uygulaması yapılan ön büro sistemiyle adli işlemlerin yüzde 90’ının buralarda çözüleceğini kaydetti.

    Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında Antaya Rixos Downtown Otel'de düzenlenen çalıştay başladı. 3 gün sürecek çalıştayda, daha önce Aydın, Konya, Manavgat, Mardin ve Rize adliyelerinde uygulanan ‘Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ yaygınlaştırılarak 20 adliyede daha uygulamaya konulacak.

    Daha önceki 5 pilot adliyede uygulanan sistem geliştirilerek yeni adliyelerde yapılacak sistemle yargılama sistemin de hızlandırılması amaçlanıyor. Buna göre, daha önce 5 adliyede uygulanan ön büro sistemin adliye içerisindeki trafiği son derece azaltması nedeniyle sistem geliştirilecek. Bu kapsamda Antalya’da düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, projenin temel amacının yargının kalitesini artırmak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin koyduğu standartlara ulaşmak, makul sürede ve isabetli yargılamayı gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.
    
    Proje kapsamında uzun bir yol alındığını belirten Erdem, pilot uygulamanın yapıldığı adliyelerde kurulan danışma masaları ve ön büroların ciddi şekilde çalıştığını ve vatandaşlara kolaylık sağladığını anlattı. Adliye içerisindeki trafiğin ön bürolar sayesinde azalttığını ifade eden Erdem, duruşma haricindeki işlemlerin yüzde 90’nın buralarda çözüldüğünü kaydetti.

    Erdem sistemi işleyişini şöyle anlattı: “Adliyeye gelen kişi, duruşma haricindeki işinin yüzde 90'ını ön bürolarda çözecek. Belge alacaksa belgesini alarak, bir şey soracaksa sorduğu sorunun cevabını alarak adliyenin girişinde işini bitirmek suretiyle ayrılmış olacak. Dolayısıyla Mahkeme Yönetimi Projesi'nin önemli unsurlarından olan ön bürolar da adliye içindeki işleyişi düzenleyerek, adliye personeli, hakim ve savcılara zaman kazandırarak yargılamayı hızlandırmaya katkı sağlamaktadır.” Erdem, sistemin Türkiye'ye yaygınlaştırılması için çalıştıklarını kaydetti.

    VATANDAŞ HAKİM VE SAVCIYLA GÖRÜŞME ZORUNLUĞU HİSSETMEYECEK

    Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın, projeyle bazı vatandaşların ‘Hakimle görüştüm.’ tezini de kırmayı amaçladıklarını söyledi. Vatandaşlar hakim ve savcıyla görüşmeleri durumunda bunu her yerde söylediklerini, ‘merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler’ deyiminde olduğu gibi bir duruma düştüklerini kaydetti.

    Aydın, “Vatandaşlar sonra maalesef bunu gerekli gereksiz ortamlarda tekrarlamakta. Es kaza lehine bir karar çıktıktan sonra vatandaşlarda şöyle bir algı oluşuyor. ‘Demek ki olumlu bir karar alabilmek için hakim ve savcı ile görüşmek zorundayız’. Bunun yıkılması adına bu sistemin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda olumlu geri dönüşler de oldu.” ifadelerini kullandı. Aydın, Mahkeme Yönetiminin Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’yle hakim ve savcıların yargılama ve dosya incelemelerine daha çok zaman bulabileceklerini söyledi.
    
    Proje kapsamında yaygınlaştırılması planlanan ön bürolar, evrakların teslimi, teslim alınması ve davaların ilerleme aşamaları ile ilgili bilgiler edinilmesi de dahil olmak üzere mahkeme ve savcılık kalemlerinin rutin işlerinin devredildiği bu bürolar vatandaşların işlemlerini tek bir merkezden yapmasını sağlayacak. Ayrıca, yargılama sürelerinin kısaltılması, hızlı, etkin ve verimli bir yargılamanın yapılması, Avrupa standartlarında ve örnek uygulamaların hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilisim