Yolun sonu mu? Yolun sonu mu?
Afyonkarahisar Belediyesi'nin yol, kaldırım, su ve kanalizasyon harcamaları için vatandaşlardan aldığı ve tepkilere neden olan 'katılım payı' ile ilgili Belediye Başkanı Burhanettin Çoban açıklama yaptı. Çoban, kanuni zorunluluk olmasına rağmen 2012 yılına kadar hiçbir şekilde bu hizmetlerden bir bedel almadıklarını ancak bu tarihte Sayıştay denetçileri tarafından yapılan denetimde bu bedelleri vatandaşlara yansıtmadığı için kendisine, başkan yardımcısı ve fen işleri müdürüne 6 milyon zimmet çıkarıldığını kaydetti.

"KANUN 'ALIN' DİYOR, ‘ALINABİLİR’ DEMİYOR"

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 86. Maddesinin 1981 yılında çıkarıldığını hatırlatan Çoban, "Bu maddelerde diyor ki; Belediye bir yere yol mu yaptı, kaldırım mı yaptı, kanalizasyon mu yaptı. Buralara harcadığı paranın emlak değerinin yüzde 2'sini aşmamak kaydıyla vatandaştan ‘alır’ diyor. Şimdiye kadar bu kanun Türkiye'de pek uygulanmamış. Biz de göreve geldiğimizde birçok mahallemizde yol, kaldırım içme suyu ve kanalizasyon yaptık. Yaptığımız bu hizmetin hiçbirisini vatandaştan tahsil etmedik." dedi.

Çıkan zimmeti temyize götürdüklerini ifade eden Çoban, zimmetin vatandaştan tahsil edilmek kaydıyla kaldırıldığını anlattı. Çoban, 2011 yılında yaptıkları yatırımı 2015 yılından itibaren 4 eşit taksitle alacaklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim