DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Afyonkarahisar'da etkili olan şiddetli yağış ve dolu, çiftçinin ekili tarlasında hasara neden oldu. Şiddetli dolu yağışı ekili alanlarda, sebze tarlalarında zarara yol açtı. Zarar gören alanların bir kısmında hasar tespit çalışması başlatıldığı belirtildi. Afyon’da çiftçiler tohum desteği ve kredilerin ertelenmesi istedi.

ŞİDDETLİ DOLU EKİNLERİ YATIRDI

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Akören köyünde dolu yağışı pancar, ayçiçeceği, arpa, buğday ve haşhaş tarlalarına zarar verdi. Fethibey beldesinde ise domates, biber, kavun tarlaları zarar görürken, Çıkrık beldesinde de salatalı ekili araziler su ve doludan zarar gördü. Şiddetli yağmurla birlikte aninden bastıran dolu hayatı olumsuz etkiledi. Köylüler ekili arazilerde ciddi dane kaybı yaşandığını belirtti. MHP İhsaniye İl Genel Meclisi Üyesi Hamit Çakır, iki gündür yağan yağmur ve dolunun bölgede hasara neden olduğun söyledi. Çakır, arpa buğday, ayçiçeceği haşhaş tarlalarındaki zararın il ilçe tarım müdürlükleri tarafında incelenmesi gerektiğini belirtti. Ürünleri zarar gören çiftçiye tohum desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, "Şu an zararın boyutu ne kadar bilmiyoruz. Ancak, tespit sonrası gerekli desteğin verilmesini bekliyoruz. Zirai kredilerinde ertelenmesin istiyoruz." dedi.

KOTASIYI DOLDURAMAZSAK CEZA YİYECEĞİZ

Erenler köyünde çiftçilik yapan Şükrü Karcı, pancar tarlalarında ciddi sıkıntı olduğunu kaydederek, yağışlarla birlikte çapa yapamadıklarından her yeri ot sardığını aşırı yağmurlarla birlikte pancarların sararıp çürümeye yüz tuttuğunu belirtti. Kotaya göre ekim yaptıklarını ifade eden Karcı, “Pancar ekimleri verilen kotaya göre ekiliyor. O kotaya göre pancar teslim etmezsek üstüne ceza yiyoruz. Bizim ilgililerden isteğimiz bu yıl için tarlamızdan ne kalkarsa onu kabul etmeleridir. Zaten aşırı yağmurlardan dolayı pancar ekimine de 30-45 gün arası geç başladık. Çapa yapılamadı, ilaçlama yapamadık.” diye konuştu.

Abdullah İnkaya da domates ve kavunu ile meşhur Fethibey beldesinde üreticilik yaptığını vurgu yaparak, şiddetli yağışların ürünlerine zarar verdiğini söyledi. İnkaya, domates, biber fidanlarının yağışlardan dolayı kırıldığını bildirerek, yeniden dikmek için de zamanının geçtiğini anlattı.

Editör: TE Bilisim