Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde ilk kez kapalı yöntemle (laparoskopik) kalın bağırsak tümörü ameliyatı yapıldı.

Genel Cerrah Uzmanı Dr. Murat Akıcı ve Dr. Serkan Türel tarafından gerçekleştirilen ameliyatla hasta ilk gün ayakta gezebiliyor, üçüncü günden itibaren de katı gıdalara başlayabiliyor. Başarılı bir ameliyat geçerine Ramazan Baş'ın(62) odasında gazetecilere açıklamada bulunan Dr. Murat Akıcı, dünyada ve Türkiye'de çok sık karşılaşılan kalın bağırsak tümörüne kapalı yöntem ameliyatı uyguladıklarını söyledi. Kapalı ameliyatların genelde safra kesesi ve apandis ameliyatlarında çok sık kullanıldığını belirten Akıcı, kalın bağırsak tümörlerinde büyükşehirlerde yeni yeni kullanılmaya başlandığını, Afyonkarahisar'da da ilk kez biz bu ameliyatı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ameliyatın kapalı şekilde olmasının hastaya büyük avantajlar sağladığını ifade eden Akıcı, ağrı ve hastanede kalış süresinin azaldığını, birkaç gün içinde katı gıdalar alınmaya başladığını anlattı.

"ERKEN TANI ÖNEMLİ"

Murat Akıcı, hastalığın belirtileri konusunda ise şunları söyledi: "Hastalarımız özellikle karında şişkinlik, kabızlıkla bize başvuruyorlar. Bu hastalığın aslında daha aile hekimliği döneminde tanısı konması gerekiyor. İleri evre vakalar makattan kanama şikayetiyle geliyor. Şuan çevresel faktörler ön planda. Bol et tüketen sebze tüketmeyen insanlarda bu tür rahatsızlıklar görülüyor. Erkeklerde prostat kanserinden sonra ikinci sırada bu hastalık geliyor. Yapmamız gereken şey erken taramadır."

Ramazan Baş ise ameliyattan önce ağrı ve kanaması olduğunu, şu anda hiçbir rahatsızlığı kalmadığını söyledi. Baş, tuvalete gidebildiğini, birinci günden itibaren yürümeye başladığını belirtti.

Editör: TE Bilisim