Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük İslam mezarlığının kar altındaki güzelliği görenleri büyülüyor.

Ahlat ilçesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra içerisinde barındırdığı yüzlerce tarihi eseri ile de tanınan bir turizm beldesi. Özellikle yaz ve kış aylarında her biri geometrik şekil ve figür içeren binlerce abidevi mezar taşları en çok ilgi gören tarihi yapıların başında geliyor. Bu güzellikler, bembeyaz kar ile de bütünleşince görülmeye değer muhteşem görüntüler ortaya çıkarıyor. Tarihi mezarlık özellikle bu aylarda birçok ziyaretçinin uğrak yerlerinin başında geliyor.

Kar kış demeden Konya’dan Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Selçuklu mezarını ziyarete gelen Arif Sinan, Selçuklu mezarlığını daha önce yaz ayında ziyaret ettiğini ve çok etkilendiğini belirtti. Sinan, Selçuklu mezarlığını daha önce yaz ayında ziyaret etmiştim çok güzeldi. Bu sene de kış ayında geldim ve bu güzel manzaranın tadına vardım. 4 gündür Ahlat’tayım buradan gidesim yok.
Bu mezarlarda bulunan taşları tek tek inceleyip yanı başlarında dua etmek istiyorum. Buradan etkilenmemek elde değil." dedi.

Bünyamin Çoban ise "Ben neredeyse her ay Ahlat Selçuklu mezarlığını ziyarete gelir dua eder ve belli bir süre buraları gezerim. Mezarlık kış ayında başka bir güzel. Her taraf bembeyaz bir görünüme kavuşmuş durumda sanki her mezar kefen giymiş gibi duruyor burayı kış ayında görmek bir başka güzel." ifadelerini kullandı.

Selçuklu mezarlığında şu ana kadar tespit edilen ve bazılarının yüksekliği 4,5 metre civarında 8 bin adet tarihi mezar taşı bulunuyor.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı, 210 bin metrekarelik düz bir alanı kaplayan, 11. ve 12. yüzyıldan kalan dünyanın en büyük İslam Mezarlığı ve en büyük açık hava müzelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Mezarlıkta şu ana kadar tespit edilen ve her biri şaheser olan 8 bin adet tarihi mezar taşı bulunuyor. Yüksekliği 4,5 metre civarında mezar taşları üzerindeki geometrik şekiller ve bezemelerin tamamen bir sanat eseri olduğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim