Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
 ARTIK şunun farkına varalım. 
MHP lideri Bahçeli, 7 Haziran'dan sonra pozisyonunu şöyle belirledi: 

- AKP'ye kızıyorum ama HDP'ye AKP'den daha çok kızıyorum.

- AKP yolsuzluğa batmış ama HDP bölücülüğün partisi.

- AKP yolsuzluktan arınmalı ama HDP'nin kurtuluşu yok. 

- AKP her şeye rağmen benim gözümde partidir ama HDP parti değildir. Meclis başkanlığı seçiminde MHP'nin tutumunu belirleyen de işte bu pozisyon oldu.

* MHP lisan-ı hal ile şunu dedi: "HDP'nin destek verdiği adayın arkasında durmaktansa... AKP'nin adayının seçilmesine katkıda bulunmayı tercih ederim". 

* MHP'nin bu tutumunu... - Kabul edersin, etmezsin. - Kızarsın, kızmazsın. - Mantıklı bulursun, bulmazsın. - Sekter bulursun, bulmazsın. Sana kalmış. 

* Ama yapmayacağın şey şudur: 7 Haziran'dan beri pozisyonunu böyle tanımlamış bir partiden, bu pozisyonunun dışında bir tutum almasını bekleyemezsin. Hele işi çok yakın bir dosta sitem eder havasına büründürmek neyin nesi? 

* MHP, "Biz sizin kafanızda oluşturduğunuz çerçevenin içinde değiliz, bizi hayalinizdeki yere konumlandırıyorsunuz, biz sizin hayalinizdeki pozisyonda değiliz, biz sizin kafanızdaki modelin dostu değiliz" diye bas bas bağırıyor. Ama bazıları bunu duymuyor, duymak istemiyor. 

* Eğer duysalardı, anlasalardı, görselerdi. Bu denli hayal kırıklığına uğramayacaklardı. Oyun kuramayan bir muhalefet 

- CHP, Baykal'ı aday göstermeden önce MHP ile temas kursaydı.

- Mesela Ekmeleddin Bey üzerinde anlaşma sağlasaydı.

- HDP de Ekmeleddin Bey'e yönelseydi. 

- İş şansa bırakılmasaydı. Durum böyle olur muydu? 

* Oyun kurmayı bilmeyen bir muhalefetimiz var. Yoksa... AK Parti'nin maharetli bir politikasından falan söz edilemez. Yedi maddelik bir cevap: Ne olur şu koalisyon işi?

*- BİR: CHP ile AK Parti ya da MHP ile AK Parti koalisyon seçenekleri hâlâ masada. 

* - İKİ: Meclis başkanlığı seçiminden çıkan anlam şudur: MHP, AK Parti'ye yakınlaşmamıştır ama HDP ile CHP blokundan uzaklaşmıştır. 

* - ÜÇ: AK Parti ile MHP'nin birbirine yakınlaşması hâlâ zor. MHP'nin AK Parti'ye koyduğu rezerv ortada duruyor. Bir değişme yok. 

* - DÖRT: AK Parti ile CHP'nin koalisyonunun da öyle kolay kurulamayacağı ortada. Ama bu seçenek hâlâ en güçlü seçenek... 

* - BEŞ: Meclis başkanlığı seçiminden önce erken seçim seçeneği neredeyse ortadan kalkmış gibiydi. Ancak şimdi bu seçenek yeniden devreye girmiş durumda. 

* - ALTI: Meclis başkanlığı konusunda bir anlaşma sağlanamaması... Koalisyonda da anlaşmanın çok zor sağlanacağının keskin bir göstergesi... 

* - YEDİ: MHP'nin "anti-HDP" tutumu... Muhalefet blokunu çatlattı. Artık böyle bir bloktan söz edilemez.

Editör: TE Bilisim