Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Eski Milletvekili Ahmet Özal, İş adamı Cem Uzan ile ilk özel televizyon olan Magic Box’ın nasıl kurulduğunu Cihan Medya Haber Dergisi’nin yeni sayısına anlattı. Ahmet Özal, Uzan ile ortaklığının dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in baskısıyla bittiğini söyledi. Projeyi ilk olarak Sabancı ve Koç’a götürdüğünü söyleyen Özal, o dönem her ikisinin de kendisiyle dalga geçtiklerini ifade etti.

Türkiye’nin ilk özel televizyonu Star1, 1 Mart 1989 tarihinde Magic Box şirketi üzerinden Ahmet Özal, Cem Uzan ortaklığı ile kuruldu. Ahmet Özal, medya dünyasının nabzını tutan Cihan Medya Haber Dergisi’ne verdiği röportajda o dönem neler yaşadığını açıkladı. Özal, özel televizyon fikrini önce Sabancı ve Koç’a götürdüğünü belirtti. Ahmet Özal, “Bir sürü insana gittim. Görüştüğüm kişilere ‘param yok ama fikir var beraber yapalım bu işi’ dedim. O dönem Vehbi Koç ile Sakıp Sabancı ile görüştüm. Hepsi babamın arkadaşlarıydı. Benim arkamdan sonra 'Ahmet çok iyi, akıllı çocuk da uçmuş, televizyon mu olur Türkiye’de' demişlerdi. Cem Uzan da o dönem bizim komşumuzdu. Kayınpederi Feyyaz Berker tanıştırdı beni.” ifadelerini kullandı.

BANA SALDIRAN GAZETECİLER, ÖZEL KANALLARDAN ZENGİN OLDU

Özel kanal kurduğu için haksız eleştirilere maruz kaldığını ifade eden Ahmet Özal, kendisine saldıran birçok gazetecinin özel kanallardan zengin olduğunu belirtti. Ahmet Özal, şunları kaydetti: “Özel televizyon kurdum diye birçok dava açıldı. Toplu kaçakçılık, telsiz kanununa muhalefet suçundan 25 yılla yargılandım. O dönem basın acayip saldırmaya başladı. Bugün hala köşe başlarını tutan birçok gazeteci saldırmıştır. O gün bize saldıran gazeteciler, özel kanallardan binlerce dolar maaş aldı. Beni yerden yere vuran birçok gazeteci özel kanallardan zengin oldu. Aslında mevcut kanunda boşluk vardı. 'TRT sinyali gitmeyen köylere, belediye verici taksın' şeklinde bir kanun maddesi vardı. 'Havadaki mevcut bir sinyali aktarmak ve yansıtmak serbesttir.' TRT kullansın diye yazmışlar bunu. Hakimin karşısına çıktık. 'Biz bir tane sinyal bulduk havada onu yansıtıyoruz' dedik. Ondan da beraat ettik. Arkasından Show TV, TGRT, HBB televizyonları kuruldu. Hepsi benim gibi aynı yoldan kuruldu.”

SÜLEYMAN DEMİREL’İN BASKISIYLA ORTAKLIĞIMIZ BİTTİ

İşadamı Cem Uzan ile ortaklığının neden bittiğini açıklayan Ahmet Özal, “Ortaklığımın bitmesinde dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in çok büyük baskısı olmuştur. Cem Uzan ile ortaklığım da 1992 yılına kadar devam etti. Süleyman Demirel 1991 yılında başbakan olunca, Cem Uzan’ın babası Kemal Uzan’a baskı yaptı ortaklığın bozulması için. Demirel’in baskı yaptığını en azından kendi kaynaklarımdan biliyorum. Bu tarz şeyler kulağıma çok geldi o dönem. Bu baskı neticesinde de Cem Uzan ile kavga ettik ayrıldık. Bu kadar basit… Siyasi olarak ben orada ciddi bir haksızlığa uğradım. Sonra ‘Kanal 6’yı kurdum ve 6 ayda 'bir numaralı kanal' yaptım. Cem Uzan ile mahkemelik olduk ve tamamen iletişimimizi kopardık. Birkaç defa karşılaştık ama samimiyetimiz olmadı. Üzüldüm ortaklığımızın bitmesine. Çünkü çok büyük mücadele verdik televizyonu kurarken.” dedi.

BABAM KENDİSİYLE İLGİLİ ÇOK FAZLA HABER YAPMAMIZI ENGELLEDİ

Ahmet Özal, televizyonun sahibi iken babası Turgut Özal’ın kendisiyle alakalı haberlerin yapılmasını engellediğini söyledi. Ahmet Özal, o günleri şöyle anlattı: “Televizyonu kurduğumuzda babam başbakan idi. O dönem ne RTÜK var ne de başka denetleyen bir kurum var. Yurtdışından yapıyoruz yayını. Hiç unutmuyorum babamın müdahalesi çok farklı olmuştur. Babamla ilgili haberleri çok yapıyorduk. Babam bir gün çağırdı. 'Oğlum haberlerinizi seyrediyorum, benimle ilgili çok fazla haber yapıyorsunuz. Bu kadar fazla haber yaparsanız benimle ilgili, insanlar sizi seyretmez, güven kaybına uğrarsınız, taraf olursunuz. Benimle ilgili haberleri yapmayın, size zarar verir' dedi. Biz de babama kıyak olsun diye ANAP haberleri yapıyorduk.”

Ahmet Özal, röportajda, 'Refah Partisi iktidar olacak' dediğinde hangi paşanın kendisini çağırdığını ve Özal ailesi üzerindeki baskılar gibi birçok konuyu anlattı. Röportajın tamamına Cihan Medya Haber Dergisi'nden ulaşabilirsiniz. Bu sayısıyla 54'üncü kez okurlarının karşısına çıkan dergi, yerelden ulusala, Türk medyasından dünya medyasına kadar geniş bir yelpazede haberler sunuyor. Aboneliğin yanı sıra tüm NT mağazaları ile seçkin Yaysat bayilerinde satışa sunulan dergiye, Turkcell Dergilik'in dijital raflarından da erişilebiliyor.

Editör: TE Bilisim