‘Türkiye Yüzyılı’ ‘Türkiye Yüzyılı’
Uzmanlar, yaşanan kadın cinayetlerinin nedeninin ailelerdeki ahlaki değerlerin yozlaşmasının bir neticesi olarak yanlış çocuk yetiştirme ve eğitim anlayışından kaynaklandığını söyledi.

Fatih Üniversitesi Psikologu Hilal Arslan, toplumu derinden sarsan kadın cinayetlerinin temelinde, çocuk yetiştirmede ‘değerler eğitiminin’ önemini yitirmesinin yerini ‘başarı odaklı bir eğitim’ anlayışının almasından kaynaklandığını söyledi. Arslan, "Çocukların öğrenmesi gereken ilk dil tatlı dil diyen Barış Manço’nun yerini her gün 'Nasıl daha başarılı çocuk yetiştiririz?' sorusunu cevaplayan uzmanlar aldı. Artık dünyayı ve anne babasını parmağında oynatmayı bilen, isteği yerine getirilmediğinde hırçınlaşan çocuklar yetişiyor. Kendine saygı duyan, özgüven sahibi çocuklar yetiştirme noktasında çocuklara başkalarının hakkına girmek pahasına özgürlükler tanınıyor. Böyle yetişen çocuklar giderek başkalarının haklarını tanımayan, sadece ‘kendisini ve ‘kendi isteklerinin yerine getirilmesini’ talep eden bireyler haline geliyor." dedi.

İnsana değer vermeyi, farklılıklara saygı duymayı, komşuluğu, arkadaşlığı, büyüklere saygıyı, fedakârlığı öğreten bir eğitim anlayışının yokluğunun çocukların ‘benmerkezci’ özelliklerinin ortaya çıkmasını körüklediğini vurgulayan Arslan, "Oysa değerler noktasında eğitilebilen bir çocuk doğruluğu, dürüstlüğü, saygıyı, sorumluluğu, yardımseverliği, güveni, hoşgörüyü, alçak gönüllülüğü, empatiyi, kanaatkârlığı, çalışkanlığı ve sabrı öğreniyor. Bunları bilen bir çocuk, yetişkin olduğunda değil insanın hayatını elinden almak, kırıcı bir söz bile etmekten imtina eder. Barış Manço’nun sevgi dili yeniden tesis edilmeli. Bu vahşeti ailelerdeki ve ahlaki değer ve yargılarımızdaki yozlaşmanın bir neticesi olarak görüyorum." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim