İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, maden ocaklarında yaşam odalarının zorunlu hale geleceğini bildirdi. Yurttaş, “TBMM'de görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'nu eklenen bir maddeyle yer altı madenlerinde yaşam odaları zorunlu hale geliyor.” dedi.

Götürdükleri bir öneriyle yer altı madenlerinde, kaza anında işçiler için sığınma odaları oluşturulacağını belirten Milletvekili Yurttaş, "Bu odalar, uluslararası standartlara uygun olarak yapılacaktır. Hatırlanacağı gibi Soma’da meydana gelen kazadan sonra yaşam odaları gündeme gelmişti.” diye konuştu. Ayrıca Soma ile Ermenek faciaları arasında kalanlar ve Ermenek kazazedelerinin de Soma’da verilen haklardan faydalanabileceğini söyledi.

'MADENLERDE ÇALIŞANLARDA YERİNİ GÖSTEREN ÇİPLER BULUNACAK'

Maden işçilerinde, yerini gösteren çip bulunması mecburiyetinin de kanunda bulunduğunu aktaran Yurttaş, maden ve diğer tehlikeli işyeri denetimlerinin fotoğraflı ve görüntülü yapılacağını ifade etti. Yer altı çalışmalarında hazırlanacak planların üç boyutlu olmasının zorunlu hale getirileceğini vurgulayarak, “Meslek liseleri ile üniversitelerin ilgili fakültelerine, Zorunlu İş Sağlığı ve Güvenliği dersi koyulmasına karar verildi. Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmesine karar verildi. Çalışma süresinden sayılan haller dahil, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok 7,5 saat, haftalık çalışma süresi ise en çok 37,5 saat olacak. Yani beş gün çalışılıp iki gün tatil kullanacaklar. Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde, kusuru yargı kararıyla tespit edilen işveren, kusuru oranında iki yıla kadar kamu ihalelerinden yasaklanacak.” dedi.

Editör: TE Bilisim