Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, anne ve çocuk sağlığını temin etmek amacıyla yoksul ailelere şartlı nakit desteği verdiklerini söyledi. Akdağ, "Hastanede doğum yapan ve bebeklerini sürekli kontrole getiren yoksul ailelere nakit desteği veriyoruz." dedi.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çeşitli temaslan için Türkiye’de bulunan Sudan Sağlık Bakanı Bahar İdris Abu Garda ve beraberindeki heyetle ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve protokol imzaladı. Törenin ardından Akdağ basın mensuplarının soruları cevapladı. Bir gazetecinin “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada Türkiye’de doğum kontrolü yöntemi ile kısırlaştırmaya gidildi ve çocuklarımızı 2 yıl anne sütü ile besleyelim' dedi. Mamalara yönelik yeni bir düzenleme düşünülüyor mu? Emzirme süreleri ile ilgili bir çalışma olacak mı?” şeklindeki soruya Akdağ, “Türkiye’de 1983 yılında yapılan kanunun ismi nüfus planlaması hakkında kanun. Devlet bir şekilde nüfusu kontrol etmek için kanun yapıyor. Bunların çağ dışı yaklaşımlar olduğu bugün Birleşmiş Milletler tarafından da ortaya konuyor. Bir ailenin kendi istediği sayıda çocuk sahibi olması için destek olunması tıbbi anlamda ailenin bilgilendirilmesi ve farkındalığının anlatılması, gerekli desteğin verilmesi sağlık görevidir. Nüfusu azaltmak üzere anti natalist politikalar gibi yanlış bir anlayışla politika yapılmamalı. Geçmişte bunlar yapıldı ve bunların doğru olmadığını özellikle Avrupa’nın yaşadığı tecrübeden çok net olarak görüyoruz. Bütün Avrupa ülkeleri 'ailelerin çocuk sayısı artsın diye büyük teşvikler yapıyor' ama başaramıyorlar. Başbakanımızın bu tür açıklamaları ile aslında Türkiye’de geç olmadan tabiri caizse treni kaçırmadan neleri yapabileceğimiz toplum anlamış oluyor. Anti natalist politikalarla doğum sayısını azaltma yönünde topluma adeta enjekte edilen düşüncelerle bir toplumun geleceği inşa edilemez.” diye cevapladı.

Anne sütü ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın ifadelerinin çocuk hekimlerine büyük destek olduğunu belirten Akdağ, “Bebeklerimizi ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmeli. Biz bu anlamda bebek dostu hastaneler oluşturduk. Doğum yapılan tüm hastaneler bebek dostu hastanelerdir. Burada anneleri eğitilmiş personel tarafından eğitiyoruz. 6 aydan sonrada 2 yaşına kadar bebekler anne sütü ile beslenmeye devam etmeli. Bu süre zarfından ilave gıdalarda bebeklere verilebilir. Başbakanımıza özellikle anne sütü hakkında uyarıcı ifadelerinden toplumda farkındalık oluşturduğu için bir çocuk hekimi olarak teşekkür ediyorum.” dedi.

Bir başka gazetecinin, “Türkiye’de yurt dışındaki gibi her çocuk başına destek verilmesi düşünülüyor mu?” şeklindeki sorusuna Akdağ şu cevabı verdi; “Ülkemizde anne ve çocuk sağlığını temin etmek amacıyla yoksul ailelere şartlı nakit desteği veriliyor. Hastanede doğum yaptıkları ve bebeklerini kontrole getirdikleri sürece kendilerine nakit desteği veriyoruz. Yine annelerin işini kolaylaştırmak için süt izninin uzatılması, doğum sonrası izinlerin uzatılması gibi kolaylıklar getirdik. Bu kolaylıkların artarak devam etmesi gerekiyor. Anne ve çocuğu koruyucu her türlü tedbirin ve teşvikin arttırılması gerektiğine inanıyorum.”

Editör: TE Bilisim