Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için 'AKM’deyiz İnisiyatifi' binanın onarımının engellenmesi gerekçesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer sorumlular hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

AKM’deyiz İnisiyatifi, suç duyurusu öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. Adliye önünde toplanan grup, ‘AKM onarılsın perdeler açılsın’ pankartı açtı. Grupta bulunalar ‘AKM’yi istiyoruz’, ‘AKM neden kapalı’ ve ‘AKM’nin tadilat paraları ne oldu’ gibi dövizler taşıdı. Gruba sanatçılar, CHP milletvekilleri Ercan Karakaş ve Mahmut Tanal’da destek verdi.

‘YOĞUN SALDIRILARA MARUZ KALINIYOR’

Grup adına yapılan açıklamayı Oyuncular Sendikası Başkanı sanatçı Meltem Cumbul okudu. Gruba hitaben bir konuşma yapan sanatçı Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın ise hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu. Aydın, “İçinde bulunduğumuz zamanlar çok kötü zamanlar.” dedi.

Bir çok alanda olduğu gibi sanatta ta yoğun bir saldırıya maruz kaldıklarını dile getiren Aydın, “Hayatın her alanına saldırı olduğu gibi son 13 yıldır kültür ve sanat alanına da yoğun bir saldırı var. Ötekileştirme ve düşmanlık artık çok net bir şekilde kendini açığa çıkartmış durumda. Sahnelerimizde yasaklar var, sansür var, oto sansür var. Hayatlarımıza dokunan sansür ve oto sansürler var. Ama yetmiyormuş gibi 17 milyonluk bir kentin, 77 milyonluk bir ülkenin en büyük kültür merkezi olan, işlevselliği açısından da Balkanlarda tek olan bir ilk olan bir sanat fabrikası olarak algıladığımız AKM tam 7 yıldır bir kara akıl, bir kara inat sayesinde kapalı. Önünden geçerken fark ediyorsunuzdur, bina çürümeye terk edilmiş durumda. Oysa biz koruma kurulu kararları doğrultusunda bu binanın onarılıp kent hayatına, insan hayatına katılması için başvuru da bulunduk. Mahkeme kararları aldık, bu bile uygulanmıyor.” şeklinde konuştu.

‘AKM SİSTEMATİK SALDIRILARIN KURBANI’

Daha sonra grup adına yapılan açıklamada AKM’nin son yıllarda sanatı ve kültürel değerleri hedef alan çağdışı zihniyetin bir ürünü olan sistematik saldırıların kurbanı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Biz sanatçılar, tiyatrocular, oyuncular, yazarlar, sinemacılar, mimarlar ve sanatseverler olarak kültür merkezimizi elimizden alanlar hakkında Dünya Tiyatrolar Günü'nde suç duyurusunda bulunmak amacıyla buradayız. Kültür ve sanata verilen değer, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. İki kıtanın buluştuğu İstanbul’un dünya mirası niteliğindeki, eşsiz doğal güzellikleri ile tarihsel ve kültürel değerleri, büyük bir yıkım ve talan süreci ile karşı karşıyadır. Son yıllarda sanatı ve kültürel değerleri hedef alan çağdışı zihniyetin bir ürünü olan sistematik saldırılar, bu alanda da yozlaşmayı ve ticarileşmeyi giderek arttırmaktadır. 2008 yılından bu yana Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) yönelik uygulamalar ve dile getirilen niyetler de bu zihniyetin en somut örneklerindendir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, “Türkiye’de toplumsal sanat hafızasının en önemli figürlerinden olan ve kültürel miras değeri taşıyan AKM’deki sanat etkinliklerine Mayıs 2008’den itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son verilmiştir. AKM’nin kapalı olması nedeni ile İstanbullu sanat severler opera, bale ve tiyatro temsillerinden konserler ve sergilerden, sanatçılar ise kentteki en önemli sanat-kültür merkezinden yoksun kalmıştır. Kapatıldığı tarihe kadar İstanbul kültür hayatının can damarı niteliğinde olan AKM, 7 yıldır kültür sanat düşmanlığının kurbanı olarak atıl ve battal halde tutulmaktadır.” denildi.

Grup adına yapılan duyuruda ise “AKM’deyiz İnsiyatifi olarak bizler, 2863 sayılı yasanın 10. maddesine ve koruma ilkelerine aykırı olarak 7 yıldır binanın onarımını engelleyen başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm sorumlular hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Basın açıklaması sonunda olaysız dağılan grup temsilcileri suç duyurusunda bulunmak üzere adliye binasına girdi.




Editör: TE Bilisim