İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
 Seçim öncesi anketlerin nasıl değiştirildiği netlik kazandı. Sahada yapılan anket sonuçları ‘raporlaştırma’ aşamasında değişiyor. En son ankette AKP 5 puan fazla gösterildi. İktidar tabanından MHP ve HDP’ye çok önemli geçiş yaşanıyor.
“SAHADA BİZ YAPIYORUZ”

Sözcü haberine göre, “İktidar partisinin açıkladığı anketler sağlık mı, değiştiriliyor mu?” sorusunun cevabını araştırdı. Partinin anlaşmalı olduğu şirketler birbirine yakın ve AKP’yi yüzde 45 gösteren anketler açıklıyor. İşte bu anket sonuçlarıyla oynandığı anlaşıldı. Anket firmalarının sahada ‘taşeron’ olarak kullandığı bir isim “O firmaların hepsine bizim yaptığımız çalışma gidiyor. Açıklanan rakamlarla ve bizim elde ettiğimiz veriler aynı değil” dedi.

Son anket çalışmasında AKP’nin yüzde 39-41 bandında olduğu görüldü. Buna karşı CHP 25-27, MHP 16-18  ve HDP’nin de 9-11 puan çıktığı öğrenildi. Ancak iktidar temsilcileri anketlere göre oylarının yüzde 45 olduğunu açıkladı. Buna göre AKP’ye en az 5 puan eklendi.

RAPOR AŞAMASINDA

AKP’ye anket yapan firmalar, sahada başka firmaların elemanını kullanıyor. Oradan gelen ham sonuçlar, aralarında öğretim üyesi ve uzmanların olduğu anket firmasının kendi ‘kurulu’ tarafından değerlendiriliyor. İşte bu aşamada analiz/değerlendirme yapılırken iktidar partisinin oyları artırılıyor.

Daha önce AKP’ye oy veren Kürt seçmeninin çok önemli bölümü HDP’ye geçmiş durumda. Özellikle kendini muhafazakar/dindar olarak gören Kürtler ‘ilk kez’ HDP’ye oy vereceğini söylüyor. Bu geçişi durdurmak için AKP temsilcileri “PKK’nın dinsiz örgüt” algısını işlemeye başladılar.

Vatandaşla birebir görüşen anketörlere göre MHP’nin alacağı oy yüzdesinde sürpriz yaşanabilir. AKP’den en az 3-4 puan MHP’ye geçmiş durumda. Anketlerde ‘AKP’ diyen ancak oyunu MHP’ye verecek ‘rengini belli etmeyen belli bir kesim’ olduğuna da dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilisim