Görmüş oldunuz fotoğraf, 15 Şubat Gümüşhane’nin Rus işgalinden kurtuluş törenlerinde Gümüşhane Kabaköy Folklor Ekibi tarafından folklor gösterisi yaparken çekilmiştir. Fotoğrafın çok ilginç yanı; 1935 yılında Kabaköy’deki toplam hane sayısı 150 iken bugün sadece Almanya Bad Kreuznach şehrinde bile 150 hanenin üzerinde Kabaköylü yaşıyor. Bu fotoğrafta olanların hepsi folkloru ekibi kültürü ile aynı şehre göç etmiştir. Hatta fotoğrafın sol başında bulunan Halis Şenel amca, Yunanlılara ve Almanlara yıllarca kemençe çalarak oynatmıştır. Zira kemençeyi bölgemizde müzik enstrümanı olarak mübadeleyle giden Hıristiyan Türkler ve Rumlar da eskiden beri kullanmaktadır. Aslında Gümüşhane ve civarındaki halk, Türk milletinin engin hoş görüsü sayesinde gayrimüslim ahali ile asırlarca birlikte yaşamanın çok güzel örnekleri verilmiştir. Hatta bölge Hristiyanları Gürcistan’a çalışmaya gider para kazanır bölgenin fakir Türk evlatları onlara Şebrenli’den Karagodil’e sırtlarında hamal tahtası ile taş taşır amelelik yapardı. O zamanlar internet de yoktu. Asimile hedefi olsaydı mübadeleyle onların esamesi bile kalmazdı. Emperyalistlerin “Truva Atı“ ihanet oyunu huzurumuzu bozmuş ve herkes bir tarafa dağıtmıştır. Onlar gittiler, Kabaköylüler de iş, aş ve ekmek için Almanya’ya gidince kader bu komşuları Almanya’da bir kez daha karşılaştırıp buluşturmuştur. Kemence çalınca Yunan’ı, Rum’u, Almanı rahmetli Halis Şenel ve Ali Mutlu amcalar bol bol oynatmıştır.
ORADA BİR KÖY VAR UZAKTA GİTMESEK DE GÖRMESEK DE O KÖY, BİZİM SÖYÜMÜZ
Almanya’ya işçi olarak giden hemşerilerimiz aynı zamanda kültürüyle de göç etmişlerdir. İşte bu insanlar şimdi karşılıksız eski köyleri ancak yeni beldeleri Arzular-Kabaköy Beldesi için karşılıksız seferber olmuş durumdalar. Türk işçileri cemiyetleri kurarak önce boş fabrikalarda Cuma namazı kılmışlar daha sonra camiler inşa etmişlerdir. Camisi, müziği, yemek kültürü, giyim kuşamı ve misafirperverliğiyle tüm değerler Kabaköy’den çok daha orjinal haliyle şehirde baş tacı edilip yaşatılıyor. Sadece orada mı dünyanın her tarafında Türkler kendilerini yeniden keşfedip özüne dönüyor töre ahlak adap edep inanç değerlerimiz Türk’ün olduğu her yerde yaşatılıyor. Yolu Bad Kreuznach’a düşenler eski misafir odası işlevi ile Karadeniz Gümüşhane Spor Kulübü’nün ev sahipliğinde ağırlanıyor. Krallar gibi ağırlanmak isteyenler buyursun bin bir çeşit kahvaltı ve yemek sofralarına otursun aman Allah’ım bu ne cömertlik ikram keyvenilik ağalık bunları çoktan unutmuştuk Misafirler, Türkiye’den çok uzakta kurulan bu milli kulüp, sportif faaliyet ve başarılarına da şahitlik ediyor. İşte şairin de dediği gibi; “Orada bir köy var uzakta gitmesek de görmesek de o köy, bizim köyümüz” satırları orada tam anlamını buluyor. Gümüşhane Kabaköylüler’in de gönülleri memleket ve Türk milleti için atıyor. O topraklarda vatanlarını karşılıksız seven Kabaköylü sevdalıları var. Selam olsun güzel dostlara!
KÖYLÜLERİMİZE, AKRABALARIMIZA YAPILAN ALMANCI YAKIŞTIRMASI BİTİRİLMELİDİR
Bu fotoğraftaki folklor ekibinin yarısı ahrete göç etti. Ölenlere rahmet kalanlara selamet olsun! Artık bu insanların çocukları, torunları Türk devletinin gönül elçisi diasporası olmalıdır. Almanya’da yabancı, Türkiye’de Almancı yakıştırması bitirilmelidir. Artık oralarda Almanya ile uyumlu yerel ve genel ülke yönetimine katılan kıpırdanmalar Umut vericidir. Gönül dostları, hasret kervanının kutlu yolcuları sahipsiz kalmamalıdır. Rahmetli babam ile anamın hasret gözyaşlarıyla suladığı gurbet diyarı dimağlara kazınmalı ve değerler elçimiz, komşumuz, akrabamız olarak irtibat ve temas köprüleri aktif olmalıdır.
Ne Mutlu Türküm Diyene!
Selam ve Dua ile…
Sabri ŞENEL / 10.11.2020
Yorum Gönder
Toplam Yorum Sayısı 11
Hacı Niyazi ekinci 4 ay önce yorumlandı
Çok saygıdeğer gönül dostum varlığın daim kalemin keskin olsun inşAllah
Tahsin söğüt 4 ay önce yorumlandı
Sayın başkanım geçmişimizi bilmeden geleceğe gitmek eksik olur kemençe Torul yöresinde komandit türlerinden günümüze gelmiş Karadeniz'e mal olmuştur 2005 te Kadıköy de KASTOB olarak tanıtım günlerinde Rahmetli Erkan odaklı nında olduğu Gümüşhane gecesinde kemençe Torul a ait olduğunu söylemiştik
Recep Örkçü 4 ay önce yorumlandı
Ata yadigarı gelenek örf Adetlerini nede olsa yaşatanlar vatan perverdir Ne mutlu ve kutlu Türküm diyene Receb baba????????????????????
Mustafa balcı 4 ay önce yorumlandı
Sabri abi sağlıklı uzun ömürler diliyorum
Ramis bodur 4 ay önce yorumlandı
Saygılar sevgiler olsun.bizden Bu ülkeye yararı dokunan istihdam sağlayanlara selam olsun Sayın başkanım
Niyazi özkanca 4 ay önce yorumlandı
????????????????selamlar olsun
Hasan Yıldız 4 ay önce yorumlandı
Sayın başkanım Allah'ım sizden razı olsun
Mevlüt şenel 4 ay önce yorumlandı
Hatırlanmak kadar güzel bir şey olmaz selam olsun bizleri hatırlayanlara inşAllah yazılan bu makaleler harcanan bunca emekler birliyin beraberliyin doğum sancıları olacaktır
Hasan Karahisar 4 ay önce yorumlandı
Değerli Sabri Şenel Abim, Gurbette güzel ülkemizin kültürel değerlerine sahip çıkmak ve onları yaşatmak kolay değildir. Değerlerimize sahip çıkan gönüldaşlarımızı kutluyorum.
Mevlüt Yakut 4 ay önce yorumlandı
Degerli abim cok güzel özetledin kültürümüzden kopmadan örf ananelerimizi terk etmeden uyum icinde entegre olmuş ama asla asimile olmayacak bir toplum olmak avrupada yaşamak diyer adıyla ğurbeti diyarda olmak vatan hasretiyle yanmak bir başkadır bunu yaşayanlar iyi bilir.almancı olmakla anılmak hor görülmekte cabası..
Fehmi Yakut 4 ay önce yorumlandı
Kültürümüzü oralara taşıyan tüm hemşehrilerimize, köylülerimize, dost ve akrabalarımıza teşekkür ediyorum. Kültürünü unutan toplumlar yok olmaya mahkumdur. Bu vesile ile ölenlere Allahtan rahmet, hasta olanlara Acil şifa ve hayırlı uzun ömürler diliyorum.