İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Almanya Yargıtay Başkanı Klaus Tolksdorf, ülkesindeki ırkçı cinayetleri 'korkunç' olarak niteledi. Tolksdorf, "Almanya'da bunların olabildiğini görmekten utanıyoruz." dedi.

Almanya'daki Neo - Nazi davasının etkileri kamuoyunda tartışılırken, Kültür Üniversitesi'nin girişimiyle Türk ve Alman Yargıtay Başkanları ile üyeleri, İstanbul'da bir araya geldi. Yeşilköy'deki bir otelde düzenlenen toplantıda, yargı mensupları 'Çocuk ve Hukuk, Türkiye'de Kadın Cinayetlerine Bakış, Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddete Karşı Hukuki Yaptırımlar' konularında görüş alışverişinde bulundu.

Toplantının açılış konuşmasında görüşlerini dile getiren Almanya Yargıtay Başkanı Klaus Tolksdorf, ülkesindeki Neo-Nazi davasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. "Türkiye'ye son dönemde gelen Alman yargı mensupları üzüntü ile geliyor. Almanya'da korkunç şeyler yaşandı." diyen Tolksdorf, "Almanya'daki Türk vatandaşlarına yapılan saldırılarla ilgili dava dün başlayacaktı. Ama ertelendi. Almanya'daki insanlar diyecek hiç bir şey bulamıyorlar. Tarifsiz korkunç cinayetler yaşandı. Aşırı sağ suçlular, yabancı düşmanlıklarının fikirlerini sergiledi. Mesleki hayatımın hiç bir döneminde böyle bir suç görmedim. Bu kadar büyük şaşkınlık yaratan cinayete tanık olmadım." ifadelerini kullandı.

Gelişmeleri karşısında duygularını, "Biz utanıyoruz, Almanya'da bunların olabildiği için utanıyoruz." diyen Tolksdorf, davada Türk ve diğer yabancı basın mensuplarına yer ayrılmamı konusunu da eleştirdi. Yüksek mahkemenin verdiği karar ile bu olumsuzluğun düzeltildiğini anlatan Tolksdorf, "Almanya'da medya temsilcilerinin duruşma salonunda dağılımın fark etmişsinizdir. Türkiye'de de yansımalarını buldu. Burada da tepkilere neden oldu. Türk basın mensuplarına duruşma salonunda yer verilmemesi hayretle karşılandı. Ben de bunu doğru buluyorum. Ancak Alman Yüksek Mahkemesi, yabancı basın mensupları için yeni düzenleme yaptı. Bu tartışmalar kamuoyunda da büyük rahatlama sağladı. Münihli hakimler de yer verilmemesinden sorumlu olan hakimler yüksek mahkemenin bu kararından mutlu olmuştur." diye konuştu.

'DAVALAR DURUŞMA SALONUNDA YAPILIR, DİĞER TÜRLÜ ŞOV OLUR'

Tolksdorf, davanın uzun yıllar süreceğini ve hakimlerin bu konuda hata yapmak istemediğini belirterek, duruşmanın tiyatro salonu ya da benzeri bir alanda yapılmasına yönelik tekliflere karşı olduğunu belirtti. Hakimlerin bu doğrultuda aldıkları 'duruşma salonunda yapılsın' kararını desteklediğini belirten Tolksdorf, "Davalar, duruşma salonlarında yapılır. Diğer türlü olursa şov haline gelebilir. Davanın gidişatı hakkında kamuoyu elbette bilinçlendirilecektir. Medyaya her türlü desteğin verilmesi gerekir. Ancak ceza davalarının amacı nedir? Suçlanan kişinin suçu tespit edilir edilmez gerçek olaylar ortaya çıkarılması gerekir. Duruşma salonları bunun için daha uygundur." değerlendirmesinde bulundu.



Editör: TE Bilisim