DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve 30 Aralık 2010 tarihinden bu yana uçuş testlerine devam edilen ‘ANKA’ İnsansız Hava Aracı Sistemi, 20 Ocak 2013 Pazar günü ve 22 Ocak 2013 Salı günü yaptığı uçuşlarla kabul testlerini tamamladı.

TUSAŞ'tan verilen bilgiye göre, pazar sabahı 09.05'te başlanan uçuş, 200 kilometrelik link menzili ve 18 saat uçuş süresi gösterimi yapılmasının ardından Pazartesi sabahı 03.15'te gece yapılan otomatik inişle başarıyla sonuçlandı. Konya istikametinde 40–45 kts hızlara varan rüzgâr koşulları altında yapılan menzil uçuşunda veri linki üzerinden Esenboğa Meydanı ile temas ve koordinasyon da sağlandı. Salı günü yapılan uçuşta da gece koşullarında otomatik kalkış ve iniş gösterimi yapıldı.

Geçen yıl Ekim ayından bu yana Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcilerinin katılımıyla sürdürülen kabul sürecinde 130'a yakın yer ve uçuş test prosedürü başarıyla gerçekleştirilmiş ve sistemin göreve hazır olduğu görüldü.

Aralık 2010'da yapılan ilk uçuşundan bu yana 90'ın üzerinde sortide toplam 140 saatin üzerinde uçuş yapılan ANKA İHA sisteminde 26 bin fite varan uçuş irtifalarında motor, iniş takımı, çevre kontrol, buzdan koruma gibi temel hava aracı alt sistemlerinin yanı sıra gece/gündüz görüş sağlayan kamera, hava telsizi, veri kayıt sistemi gibi göreve yönelik sistem ve ekipmanın da uygun performansta çalıştığı görülmüştür. Hava aracının otomatik kalkış/iniş, seyrüsefer ve arama paterni kabiliyetleri zorlu hava koşullarında da denendi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı için on adet sistemin seri üretimine yönelik sözleşme görüşmeleri ise devam ediyor. Sürecin 2013 yılı ortalarında tamamlanması öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim