Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Dünyaya yeni gelen bir bebeğin ilk ihtiyacı anne sütüdür. Bebeğin doğar doğmaz ilk yaptığı şey, emecek bir şeyler aramak olur. Bu noktada anne sütünün önemi devreye giriyor. İlk gıdası olan anne sütü, bebeği birçok hastalıktan koruyacak en doğal besin maddesi. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, ilk 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmesini tavsiye ediyor.

Anne sütünün bebeğin en ideal besini olduğunu söyleyen Dr. Bülent Öztürk, sütün yeterli olup olmadığını anlamanın yollarını şöyle ifade ediyor: “İlk 48 saat içinde emzirmek sütün yeterliliği açısından önem taşır. Çünkü süt, anne emzirdikçe artarak gelmeye devam eder. Anne sütünün besleyici içeriği, sütün dönemine göre, anneden anneye, günden güne ve beslenmeden beslenmeye değişir. Anne sütünün yeterliliği ise göğsünü sıktığında süt gelmesinden, bebeğin düzenli bir şekilde kilo almasından (ilk 6 ay içinde 150-200 gram ya da her ay 600-800 gram kilo) anlaşılır. Bebek günde 5-6 kez altını ıslatıyor ve günde 1-2 kez dışkısını yapıyorsa, bu, sütün yeterli olduğunu gösterir.”

EMZİRME SÜRESİ NE KADAR OLMALI?

Dr. Öztürk, emzirme süresi ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Bebek, bir göğüsten alacağı sütün yüzde 50’sini ilk 1-2 dakikada, yüzde 90’ını ise ilk 5 dakikada emer. Her iki göğüsten emzirme süresi ortalama 15-30 dakika arasında olmalı. Bu nedenle bebeği devamlı ve saatlerce emzirmek yerine, her iki göğüsten en az 15 dakikalık aralarla emzirmek en sağlıklı olanıdır. Bebek, sabit zaman aralıkları ile değil, o istedikçe emzirmeye çalışılmalı. Her iki göğüsten emzirildikten sonra 15 dakikalık beklenmeli. Daha sonra tekrar emzirmeye başlanmalıdır. Bu süre 30 dakika ile 3 saat arasında değişmekte olup, beslenme aralıklarının ilk ay için 3 saati aşmamasına özen gösterilmeli. Daha sonraki aylarda, bu süre bebeğin isteğine göre uzar.”

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI

Anne sütünün, bebeğin ilk 6 ayındaki tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen tek doğal besin olduğunun altını çizen Dr. Öztürk, faydaları şöyle sıraladı: “Bebeğin yaşına ve fizyolojik özelliklerine göre değişme özelliği gösterebilen en uygun besleyicidir. Sterildir, her ortamda verilebilir. Alerjen değildir, anne sütü alan bebeklerde alerjik hastalıkların görülme sıklığı düşüktür. Anne sütü alan bebeklerde ileriki yaşlarda obezite ve koroner kalp hastalıkları daha az görülür. Bebeği hastalıklardan koruyan birçok madde içerir. Annede meme kanseri görülme riskini azaltır.”


Editör: TE Bilisim