MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Antalya Kent Konseyi, Kesik Minare’nin yıllardır eleştirilen virane görüntüsünden kurtulması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından cami ve arkeoloji park olarak restore edilmesine karşı çıkışını sürdürdü. Konsey, tarihi yapının ibadethane yerine açık hava müzesine dönüştürülmesini istiyor. Bu konuda ısrarcı olan konsey, son olarak genel kurulunda bir karar alarak, Kesik Minare’nin ibadethane yapılması için Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kuruluşları bir araya gelmeye davet etti.

Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılan Kent Konseyi Genel Kurulu, Kesik Minare’ye yeniden cami fonksiyonu kazandırılmak istenmesine itirazla geçti. Konsey Başkanı Sema Nur Kurt, Kesik Minare’nin ibadethane yapılmak istenmesine itiraz etmesine rağmen, camiye karşı olmadığını vurguladı. Kurt, Kaleiçi’nin Dünya Kültür Mirası Listesine önerilen iki yerden biri olması sebebiyle önemli olduğunu savundu. Kesik Minare’nin cami yapılmasıyla Kaleiçi’nin çekim merkezi haline getirilemeyeceğini savunan Kurt, “Buranın ne olması gerektiğiyle ilgili bencil olmamak gerekir, hele de hiç ihtiyaç değilse. O bölgede yeteri kadar cami varsa ve o camiler boş duruyorsa.” diye konuştu.

İHANETLE EŞ TUTTU

Kurul üyelerinden Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın da cami fikrine karşı çıkanlar arasında yer aldı. Kaleiçi’nde 3 -4 caminin, bir sürü de mescidin kapalı olduğunu ve kullanılmadığını iddia eden Aydın, “Bütün bunlar kullanılmazken Kesik Minare’yi camiye çevireceksiniz. Bu kadar yanlış bir karar olamaz. Zaten yeterli olmaz Kesik Minare, kullanılacağını da sanmıyorum. Bu olsa olsa siyasi bir yaptırım olabilir.” yorumunda bulundu. Aydın, Kesik Minare’nin camiye çevrilmesiyle bugün var olan az sayıdaki turistin de gelmeyeceğini ileri sürerek, “Ciddi ciddi Kaleiçi’ne ihanet etmiş olursunuz.” dedi. Aydın, mimarlar ve şehir plancıları olarak Kesik Minare konusunu yargıya taşıyarak, dava açtıklarını da sözlerine ekledi.

"KESİK MİNARE’DE NAMAZ MEKRUH OLUR"

Kesik Minare’nin ibadethaneye çevrilmesine karşı çıkanlar arasında en ilginç tespiti yapan Av. Halil İbrahim Cihandemir oldu. “Hiç kimse camiye karşı değil.” diyen Cihandemir, şöyle konuştu: “Yivli Minare’de ben bir kez vakit namazı kılmamışım. Bunun sebebi şudur: Vakit namazı dahil her namazda maalesef dışarıda turistler oluyor. Kadın sesi duyuyorsunuz veya bayanlar erkek sesi duyuyor. Bunların çoğu da açık oluyor. Dolayısıyla Kesik Minare’nin, bir üyemiz çok güzel bir şey söyledi, öncelikli bu eğlence mekanı mı, dinlence mekanı mı? Şu an maalesef, üzülerek eğlence mekanı olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla, Kesik Minare’nin karşısında sokağa bırakılan masalar var ki, o cemaat içerisinde birisinin zaten oraya gelip namaz kılması, ibadeti mekruh hale getirir. Dolayısıyla biz camiye değil, Kesik Minare’nin cami olmasına karşıyız.”

        CAMİ OLMASINI SAVUNDULAR

        Kent Konseyi Genel Kurulu’nda Kesik Minare’nin cami olmasını savunanlar da oldu. Kurulun doğal üyesi olan Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Kesik Minare’nin müze olmasını istemenin tarihi ve sosyal gerçeklerden uzak bir tartışma olduğunu belirterek, müze önerisine muhalif olduğunu ifade etti. Kurul üyesi Ramazan Özen de muhalefetini şu sözlerle dile getirdi: “Burası Kesik minare olarak anılmaktadır. Halk arasında bilinen de budur. Onun için minare olarak kalmalıdır. Minare bir caminin simgesidir. Değiştirilmesine karşıyım.”

        Kent Konseyi Genel Kurulu, tartışmaların ardından Kesik Minare’nin cami olmasına karşı çıkan, müze olarak değerlendirilmesini talep eden ve bunun için kurumların bir araya gelmesini öneren kararını oy çokluğuyla aldı.

        ANTALYA’NIN EYFEL'İ OLARAK 'AKDENİZ HEYKELİ' ÖNERİLDİ

        Daha önce Expo çiçeği için narı öneren Kent Konseyi Genel Kurulu, Expo 2016 Antalya anıtı için Akdeniz Heykeli'ni teklif etti. Heykeltıraş İlhan Koman’a ait dört ton ağırlığında, 12 milimetre kalınlığında ve 112 metal levhanın yan yana getirilmesiyle oluşturulan ve İstanbul’da bir firmanın binasının önünü süsleyen kadın figürünün Expo’nun sembol anıtı olması istendi.

Editör: TE Bilisim