Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
Yörük kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Kepez Belediyesi ve Antalya Yörükler Derneği işbirliğiyle 2. Temsili Yörük Göçü düzenlendi.

Varsak bölgesindeki Akkuyu ve Hacı Mestan sarnıçları arasında gerçekleştirilen etkinlik, Yörükler Parkı’nda düzenlenen sabah kahvaltısıyla başladı. Binlerce kişinin, deve katarları, koyun-keçi sürüleri eşliğinde Süleyman Demirel Bulvarı'ndaki Akkuyu sarnıcı önünden başlayan göç, aynı güzergâh üzerindeki Hacı Mestan Sarnıcı’nda sona erdi. Göç yürüyüşünün ardından, burada kurulan kıl çadırlarda temsili olarak yapılan kız isteme, kına yakma ve düğün töreni gerçekleştirildi.

Söz konusu göçün, kökleri maziye giden üç bin yıllık, dört bin yıllık bir geleneğin resmi olduğunu aktaran Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, “Biz bugün Türk milletinin geleneğini canlandırdık. Bu canlandırdığımız göçle, bunu yaşamamış yeni nesillere göç kültürünü gösterdik.” dedi.

Etkinliğin ilkini geçen yıl yaptıklarını aktaran Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Geçen sene böylesi bir etkinliği başlatırken amacımız, yavrularımız ve gelecek nesiller bu topraklarda yüzlerce yıl tekrar edilen bir ananeyi, bir ritüeli çok iyi öğrensinler istedik. Çünkü bu topraklardaki Yörükler yüz yıllar boyunca yazın yaylalara kışın da tekrar sahile göç ederler. Aradan yıllar geçti, teknoloji gelişti. O göç edenlerin bir kısmı yerleşik düzene geçti ama halen göç edenlerimiz var.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye, verdiği desteklerden dolayı, desenlerinde Yörüklerin binlerce yıllık tarihini anlatan bir halı hediye etti. Etkinlik, halk oyunları gösterisi ve yöresel sanatçıların verdiği konserle sona erdi.

Editör: TE Bilisim