Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümüne 25 Nisan 2015'te gelemeyen Anzaklar için bugün ikinci tören düzenlendi. 57. Alay'da başlayan anmada, Anzak Koyu'nda kanguru ve emu kuşu canlandırılarak, savaşçı ruhları onurlandırma töreni yapıldı.

Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Anzak Koyu’nda başlayacak anma törenlerini, jest yaparak 57. Alay Şehitliği'nde başlattı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile birlikte saat 10.00’da buradaki anıtın kaidesine, Çanakkale Savaşları'nda yaşamını yitiren bütün askerlere saygı göstermek için çelenk koyan Cosgrover, ardından da şehit mezarlarına karanfil koydu. Törene, Avustralya Kara Kuvvetleri Komutanı Angus Campbell ve üst düzey yetkililer katıldı.

Şehitlik çıkışında basına bir açıklama yapan Peter Cosgrove, Türk toprağını savunan şehitlerin yattığı 57. Alay Şehitliği'nde olmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, “Burada yatanlar, Türkiye'nin Çanakkale yarımadasındaki cesur savaşını temsil ediyor. 57. Alay, Avustralya ve müttefik kuvvetlerinin durdurulmasında önemli bir rol oynadı. Bugün bu cesur insanları anmak için buradayız. 56. Alay ve 58. Alay dururken 57. Alay artık bulunmuyor ancak gönüllerde yaşamaya devam ediyor.” dedi.

Vali Çınar ise 100 yıl önceki savaştan bütün dünyanın mesaj alması gerektiğini söyledi. Savaşan ülkelerle Türkiye’nin, hem yönetim hem de halklar olarak giderek artan ve dostluk sonucunu doğuran önemli bir savaş olduğunu belirten Çınar, sözlerine şöyle devam etti: “Hepimizin bildiği gibi Anzak törenleri, 24-25 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bu yıl 70’e yakın ülkenin devlet başkanı, bakanları, meclis başkanları vetemsilci bakanları gibi katılımcılarla birlikte büyük bir tören gerçeklemişti. Bu tören de bu yıl ikincisi. Sadece 100. yıla özel has olmak üzere bir törendir. Sayın genel valiye ve tüm misafirlere teşekkür ediyorum. Sayın genel valinin, bu yılki törenleri 57. Alay Şehitliği'nden başlatmış olması da çok anlamlı, bu nedenle nezaketlerine ve duyarlılıklarına teşekkür ediyorum.”

ANZAK KOYU'NA KUŞBAKIŞI

57. Alay Şehitliği'ndeki törenin ardından Avustralya Genel Valisi Cosgrove, beraberindeki heyetle Arıburnu bölgesinde bulunan Anzak mezarlarını ziyaret edip karanfil koydu. Arıburnu yarlarından, 100 yıl önce ülkesinin askerlerinin çıkarma yaptığı Anzak Koyu'nu uzun uzun seyretti. Seyir terasından, koyu arkasında alarak hatıra fotoğrafı da çektirdi.

ANZAK KOYU'NDA İLK KEZ GÖSTERİ YAPILDI

Anzak Koyu'ndaki törene törene, Avustralya yerlileri Aborjinlerin dansı damga vurdu. Savaşçı ruhların onurlandırılması töreninin yapıldığı koyda, ilk kez Aborjin ve Torres İzland halkı tarafından da bir gösteri sergilendi. Anzak Koyu'ndan aldıkları kumu, kutsal duman töreninde kullanan Avustralya yerlileri, kanguru ve emu kuşunu canlandırdıkları dansı sergilediler. Bu tören, Avustralya'da naklen yayımlandı.

Anzak anma törenleri, bugün saat 17.00’de Avustralyalıların Lone Pine anıtında devam edecek.

Editör: TE Bilisim