AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Bursa’da, geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan 'Esnaftan Arap turiste dayak' haberi şehri ayağa kaldırdı. Çok geçmeden dövülen şahsın Arap değil Vanlı olduğu ortaya çıktı. Turizmciler, dövülenin Arap ya da Türk olmasının önemli olmadığını, davranışın Bursa turizmine zarar vereceğini söyledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren, Rehberler Odası Başkanı Bilal Çağatay Erentürk, BUSAT Başkanı Sedat Demir ve Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Turizm Komitesi Başkanı Hasan Eker, Almira Otel’de basın toplantısı düzenleyerek dayak olayına tepki gösterdi. BTSO Turizm Komitesi Başkanı Hasan Eker, olayın haberde ifade edildiği gibi Arap turistin dövülmesi şeklinde olmadığı, dayak yiyen vatandaşın Bursa'da yaşayan Vanlı bir vatandaş olduğunu ifade etti.

“ARAP TURİSTLER MEMNUN”
Bunun münferit bir olay olduğunu ve tüm turistlerin mağdur olduğu anlamına gelmeyeceğini belirten Eker, şunları ifade etti: “Bursa’ya gelen Arap turistler memnundur. Bunu şehir dışından gelen acenteler de söylemektedirler. Yani Bursa’ya gelen turistlere genel anlamda iyi davranılmaktadır ve turistler de memnun bir şekilde şehirden ayrılmaktadır. Bir habere göre değerlendirme yapılmamalıdır. Basın haber yapacaktır ama yapılacak haber bir şehrin turizm potansiyelini etkileyecek haberler olmamalı ve iyi araştırılarak yapılmalıdır. Turiste ve misafire uygun olmayan davranışta bulunan esnaf derhal cezalandırılmalıdır. Turisti dolandırmaya yönelik yada turiste yönelik şiddet cezaları artırılmalıdır.”

"TURİZMCİLERİN EN TEMEL SORUNU OTOPARK"

Şehirde turistlerin en büyük sorununun otopark olduğuna işaret eden Eker, “Bursa’ya turist getiren acentelerin, otobüs sahipleri ve rehberlerin temel sorunu otopark sorunudur. Yıllardır konuşulmasına karşın henüz çözüm bulunabilmiş değildir. Yetkililer bazı öneriler getirdi. Tophane, Emirsultan ve Yeşil’de otobüs ceplerinin olması, misafirlerin Tophane’de bırakılıp Gökdere Bulvarı'na yürütülerek oradan otobüse bindirilmesi turizmcilerin uygun gördüğü, belediye başkanının da onayladığı bir projedir ama henüz hayata geçmemiştir.” şeklinde konuştu. Eker, Uludağ’da da yıllardır konuşulan altyapı sorunlarının hala çözüme kavuşturulmadığını sözlerine ekledi.

BECEREN: BURSA’DA 6 AYDA 415 BİN TURİST KONAKLADI

Bursa’ya gelen turist sayısında ciddi artış olduğunu belirten GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren ise şu bilgileri verdi: “Geçen senelerde otellerin doluluk oranı yüzde 45 civarındaydı. Bu sene Haziran ayı sonu itibariyle yüzde 49.49’a çıkmış durumdayız. İstanbul’un da yüzde 65 civarında olduğunu hatırlatayım. Yerli olarak 306 bin ziyaretçi almışız. Yabancı ziyaretçi sayısı ise 110 bindir. Toplamda 415 bin gibi otellerimizde konaklama yapılmış. Otellerin dışında acentelerimizin yurt dışından getirdiği, kiralık evlerin konaklama sayıları bunların içinde yok. Bursa’da binlerce daire yabancılara günlük, bir haftalık, 15 günlük kiraya verilmektedir. Bu da bir sektör oldu. Bursa’da turistin kalış günü ortalama 1,5’tan, şimdi 1,75’e çıktı. Biz bunu ortalama 3 güne çıkarmak istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim