Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suların Körfez’e döküldüğü alan, adeta Kuş Cenneti’ne döndü. Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ile dikkat çeken tesisin çıkış hattında; soyları tükenmekte olan pelikanlardan flamingolara, ördek türlerinden şahinlere, balıkçıllardan kartala kadar pek çok kuş türünü görmek mümkün.

Türkiye’nin Avrupa standartlarında arıtma yapan en büyük arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, arıtma kalitesi ile Körfez’in temizlenme sürecine ve ekolojik dengenin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Eski Gediz Deltası üzerinde 22 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan tesise konuk olan kuşlar, arıtma kalitesinin canlı örneği.

Arıtma tesisinde arıtılan suların denize deşarj edildiği 2.5 kilometrelik hat pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Flamingo, pelikan, martı, şahin, kara leylek, gri balıkçıl, beyaz balıkçıl, küçük balıkçıl, kara batak, sakar meke, suna, angıt ve sumru gibi kuş türlerini burada görmek mümkün. Adeta 'Kuş Cenneti'ni andıran tesisteki kuş türlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2000 yılında hizmete giren tesiste günde 605 bin, yılda ise 225 milyon metreküp atık suyun arıtıldığını belirtti.

Tesisin bulunduğu bölgenin çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığını söyleyen yetkililer, şöyle dedi: “Tesisin işletmeye alınmasından sonra yüksek kalitede arıtılmış tatlı suların denize dökülmesi sonucu, geçmişte sadece tuzlu su ekosistemine sahip olan bu bölgede tatlı su ile birlikte tatlı ve deniz suyunun karışımından dolayı acı su ekosistemi de oluştu. Bu nedenle kuş türleri de arttı. Yıllar geçtikçe de tesisin deşarj yaptığı alanda pek çok kuş türü görülmeye başlandı.”

İzmir Körfezi boyunca inşa edilen ana kuşaklama kanalı ve buna bağlı kolektörler aracılığıyla toplanan atık su Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli pompa istasyonlarından pompalanarak Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ne iletiliyor. Biyolojik olarak fosfor ve azot gideren ve daha kaliteli çıkış suyu elde edilebilen 'ileri biyolojik arıtma' yöntemine göre tasarlanan tesisin ortalama kapasitesi günde 605 bin metreküp. 2012 Aralık değerine göre İzmir’de 24 arıtma tesisinde 18 milyon 500 bin metreküp evsel atık su arıtıldı. Bunun 15 milyon 350 bin metreküpü, yani yüzde 83’ü Çiğli Arıtma Tesisi’nde arıtıldı.

Editör: TE Bilisim