Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
Dünyanın en eski ve en çok can alan hastalıklarından olan vereme dikkat çeken uzmanlar, stres ve aşırı yorgunluğun hastalığa yakalanma nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican “Verem Haftası” nedeniyle yaptığı açılmada hastalıkla ilgili tedavinin ilk şartının iyi beslenme ve temiz hava olduğunu belirtti.

Verem hastalığı hakkında bilgi veren, Uzm. Dr. Adem Dirican, diğer adı 'Tüberküloz' olan, veremin 'Koch basili' adındaki verem mikrobundan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurguladı. Birçok vatandaşın uyur durumdaki bakterilerin harekete geçmesi ile verem hatalığına sıklıkla yakalandıklarını kaydeden Dirican, “Solunum yoluyla bulaştığından sıklıkla akciğerlerde hastalığa neden olmakla birlikte, kemik, beyin, akciğer zarı, kalp zarı, böbrek ve daha birçok organda da nadir olarak hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık 1/3 ü verem mikrobu ile enfekte olmuştur yani bu insanlar yaşamlarının bir döneminde bu bakteriyi vücutlarına almışlardır ve her yıl bu insanlardan bir kısmı, uyur durumdaki bakterinin çeşitli nedenlerle harekete geçmesi sonucu verem hastalığına yakalanmaktadırlar.” diye konuştu.

    Tüberküloz mikrobunun kaynağının, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalar olduğuna dikkat çeken Adem Dirican, “Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar. Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşması için genellikle verem hastası ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşma olmamaktadır.” dedi.

    Üç haftayı geçen öksürük, kan tükürme, gece terleme, hafif ateş, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilerin varlığında derhal akciğer grafisi çekilmesi gerektiğini ifade eden Dirican, verem hastalığından şüpheleniliyorsa balgamda verem mikrobunun aranması gerektiğini söyledi.

    Tedavinin ilk şartının iyi beslenme ve temiz hava olduğunu belirten Dr. Dirican, “Hastalanan kişinin tanısı konulduktan sonra mutlaka en az 6 ay süreyle ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin sonucunda iyileşme görülen hastalar belli aralıklarla doktor kontrolünden geçmelidir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim