Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Bursa’da 365 gün ücretsiz sema töreni yapılan Karabaş-ı Veli Dergahı’nın yıpranan yazıları usta eller tarafından onarıldı.

Osmangazi Belediyesi tarafından 3 yıl süren restorasyonun ardından 2005 yılında kültür merkezi olarak hizmet açılan dergah, her yaştan Bursalının akınına uğruyor. Her akşam ücretsiz sema törenlerinin yapıldığı dergahta, ücretsiz çay servisinin yanı sıra sema, ney, ilahi gibi kurslar da ücretsiz veriliyor.

Karabaş-ı Veli Dergahı, yabancı turistlerinde mutlaka uğradıkları yerlerin başında geliyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen turistler, sema törenini izlemenin heyecanını yaşıyor. Turistler, dergahın anı defterine duygularını yazıyor.

YILLIK 5 BİN YABANCI TURİST AĞIRLIYOR

Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Altay, yıllık 5 bin civarında yabancı turist ağırladıklarını dile getiriyor. Mekanın Türk kültürünü dünyaya tanıtan, turizme büyük katkısı bulunan bir yer haline geldiğini belirten Altay, ilginin her geçen gün arttığını dile getirdi.
Dergahın yıpranan bölümlerinin zaman zaman restore edildiğini kaydeden Altay, son olarak son olarak yıpranan desenlerin elden geçirildiğini ifade etti. Usta eller tarafından dikkatle yapılan çalışmayla, tarihi mekanın güzelliğinin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Altay, düzenlemelerin ve yeniliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

KARABAŞ-İ VELİ DERHAGI

Dergah, 1550 yılında ölen Yakup Çelebi tarafından kurulmuştur. Bu kişinin, Kur'an'ın okunma üslüplarını anlattığı Tecvid ilmine yönelik ‘Tecvid-i Karabaş’ adlı bir kitabı bulunduğu için tekke Karabaş adını almıştır. Tekke, dikdörtgen bir alan üzerine Semahane ile aynı yapı tekniğinde yapılmıştır. Kubbe ve çevresindeki ahşap işçiliğin en güzel örneklerini sunmaktadır.

Editör: TE Bilisim