DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Tınaztepe Kampüsü'nde, 2011 yılında öğrenci, öğretim üyesi, kreş çalışanı ve çocuklara at eti yedirilmesiyle ilgili olarak sekiz çalışanın, edimin ifasına fesat karıştırma suçlamasıyla yargılanmasına başlandı. İlk mal alımındaki sonucun olumsuz çıktığını bildikleri halde aynı şirketten ikinci mal alımını bile bile yaptıkları iddiasıyla haklarında 7'şer yıl hapis cezası istenen sanıklardan bazıları, at etini kendilerinin de yediğini öne sürdü.

İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında tutuksuz sanıklar H.H.Y., Ö.K., D.A., A.Y., H.T., Y.Ö., N.K. ve P.Ş. ile at eti yediği için şikayetçi olan DEÜ personelinden Hüseyin Ekici hazır bulundu. Savunmasını yapan sanık D.A., ihaleye katılmadığını ancak teslim alınan ürünleri A.Y. ile birlikte Veterinerlik Kontrol Enstitüsü'ne tahlil için gönderdiklerini söyledi. Sonuçları ihaleyi yapan İdari Mali İşler Daire Başkanlığı'na verdiklerini ifade eden D.A, "Ocak ayında ürünlere kanatlı hayvan eti katıldığına dair analiz raporu bize geç geldi. Bu malzemeler, personele servis edilmiş. Mart ayında bu sefer etlere at eti karıştırıldığına dair analiz raporu gelince herhangi bir şekilde servis ve ödeme yapılmadı." dedi. DEÜ İdari ve Mali İşler Başkanlığı'nda şef olarak çalışan N.K. de ilk tahlil raporunun ardından para çıkışı yapmadıklarını anlattı. Sanıklar H.H.Y., Y.Ö. ve P.Ş. ise yemekhanede servis edilen bu yiyeceklerden kendilerinin de farkında olmadan yediğini söyledi. Sanık P.Ş., o dönemde yeni doğum yaptığını ve bebek emzirdiğini, söz konusu ürünlerden kendisinin de yediğini ifade etti. Sanıklardan mal kabul üyesi H.T. ise geçen ocak ayında alınan ürünlere ilişkin raporun gelmesiyle durumu Beslenme Hizmetleri Birimi'ne bildirdiklerini kaydetti. H.T., “Gelen ürünler, depolara alınmadan doğrudan mutfak kısmına teslim ediliyor. Dolayısıyla kanatlı hayvan eti karıştırılmış ürünlerle ilgili analiz raporu geldiğinde bu ürünler tüketilmişti. Üniversitenin soğuk hava deposu bulunmuyor." şeklinde konuştu.

Mahkeme Hakimi Yahya Kesim, sanık H.T.'ye ocak ayında gelen rapor olumsuz çıkmasına rağmen mart ayında ikici ürün alımını neden yaptıklarını sordu. H.T., "Buna ben değil, beslenme hizmetleri sorumlumuz C.Y. karar veriyor. Kendilerine durumu bildirdik." diye cevap verdi. Sanıklardan A.Y. ise üniversitede diyetisyen olarak görev yaptığını belirterek, suça konu olan ürünlerin günübirlik yendiğini, olumsuz raporlarının etler bittikten sonra kendilerine ulaştığını belirtti.

Bir ihbarla soruşturmanın başlamasını sağlayan Hüseyin Ekinci de davaya katılma talebinde bulundu. DEÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nda memur olarak çalıştığını ifade eden Ekinci, yemekhanede at eti ürünlerini kendisinin de yediğini söyledi. Sanıkların savunmalarına katılmadığını ve şikayetçi olduğunu belirterek, "Ocak ayında gelen birinci raporun ardından durum üniversite rektörlüğüne bildirilmeli ve ihalenin feshi sağlanmalıydı." dedi.

Duruşma, savunmaların ardından ertelendi.

Editör: TE Bilisim