DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Samsun merkeze bağlı Atakum Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı, çiftçilere yönelik koyun yetiştiriciliği projesi sayesinde şehre göçü tersine çevirdi. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün desteğiyle iki yıldır başarıyla yürütülen “Bafra Irkı Koyun Yetiştiriciliği” projesine talep artarak devam ediyor.

Projeden faydalanan çiftçileri köylerinde ziyaret eden Atakum Kaymakamı Salim Demir, amaçlarının çiftçilik yaparken zor duruma düşüp şehre göçmek zorunda kalanlara destek olmak ve köylerinden kopmalarını önlemek olduğunu söyledi. Proje sayesinde bunu başardıklarını ve beklenenin üzerinde verim aldıklarını belirten Kaymakam Demir, bu yıl daha da yaygınlaştırmayı düşündüklerini söyledi: “Proje kapsamında 2009 ve 2010 yıllarında her biri ayrı köyde olmak üzere 12 kişiye, toplam 312 adet Bafra ırkı koyun dağıtıldı. Sonuçlar olumlu olup yeni yetiştiricilerin eklenmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında elde edilen koyunları kestirmiyoruz. Çiftçimizden satın alıp diğer yetiştiricilere aynı projenin devamı olarak veriyoruz. Böylece köylerde bu ırkın yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Projenin maliyeti, 162 bin 453 lira civarında. Çiftçilere faizsiz olarak, ilk iki yıl ödemesiz ve altı yıl taksitle kredi veriyoruz. Eskiden 100 koyunu olan kişiye köyde ağa denirdi. Projemiz sayesinde 25 koyun alıp 100’e çıkaran oldu, çünkü bu ırklar üçüz, dördüz doğuruyor.” Bu sene aynı projeyi devam etirmeleri yönünde köy muhtarlarından talepler geldiğini aktaran Demir, çok süt veren saanen keçilerini de dahil edeceklerini sözlerine ekledi.

Sarıtaş köyünde yaşayan Osman Ağca isimli vatandaş ise koyunları olmadan önce tarlasında ekim yapmak için yakıt alamadığını, proje sayesinde istediği yerden veresiye yakıt alabildiğini ve işlerinin yoluna girdiğini söyledi. Proje kapsamında geçen sene 26 koyun aldığını ve bir senede 80 tane olduğunu belirten Ağca, “Biz çok mağdurduk. Üç çocuğum okuyordu. Koyunlardan kazandığım parayla maddi durumum iyileşti. Proje kapsamında vakfa ödeyeceğim parayı, ilk yıl elde ettiğim koyunlar sayesinde çıkardım. Koyunlara iyi bakıldığında üçüz, dördüz doğum olması beni şaşırttı. Bu kadar verim alacağımızı tahmin etmiyordum.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim