Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Erzurum Kongresi tamamlanıp Erzincan üzerinden Sivas’a giderken, Mustafa kemal ve arkadaşlarının yoluna çıkan Jandarmalar:-bundan sonra güvenli bir şekilde yola devam etmeniz mümkün değildir. Yollarda süikast hazırlığı için bekleyen Dersimli eşkıya grupları vardır, yola devam edemezsiniz- dediler. 
Bu arada Vahdettin de bölgedeki tüm valileri değiştirmiş, milli mücadeleye yardım eden valileri görevden almıştı. 
Mustafa Kemal Paşa bir saniye düşündükten sonra bize dönerek dedi ki;
“Biliyorsunuz ki işimiz acele. Sivas Kongresine gününde yetişmek mecburiyetindeyiz. Yol programımızı değiştirmeyeceğimiz gibi, Kongre’nin açılmasını da geciktirmeyeceğiz.
Gecikmemiz, bilhassa yollarda eşkıya var diye gecikmemiz kongreyi felce uğratır ve çığ halinde büyültülerek şayialarla Sıvas’ta siyasi bir panik olur.
Ben ne pahasına olursa olsun vaktinde Sivas’ta bulunmak icap ettiği kanaatindeyim. Her ne olursa olsun, her türlü tehlikeyi göze alarak yolumuza devam etmeliyiz.
Ancak tavsiyem şudur ki; böyle bir hal vukuunda aramızda yaralanan ve ölenler bulunursa, onlarla asla meşgul olmayacağız. Sağ kalanlar için, tek kişi dahi olsa, hedefi Sivas’a ulaşmak teşkil edecektir.
Benim kararım bu. Sizler de kabul ediyor musunuz?”

İstisnasız hepimiz – Tabi ki Paşam - dedik.

Paşa, jandarma zabitine şu emri verdi. “ Biz gidiyoruz. Allah’a ısmarladık. İsterseniz siz de boğaza kadar bizi takip edebilirsiniz. Bir çatışma olursa bizi takviye edebilirsiniz.”

Fakat Allah’a bin şükür, Mustafa Kemal’in sonsuz iman , inanç ve kararlılığı sayesinde,  önemli bir arızaya uğramadan heyecanlı ve korkulu seyahat sonunda Sivas’a ulaştık.

MAZHUR MÜFİT KANSU- (1873-1948)
Tarihçi, yazar, eğitimci, Atatürk’ün dava arkadaşı.

-Erzurumdan ölümüne kadar Atatürkle beraber- kitabından.

KENAN ÖZEK

Editör: TE Bilisim