Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına

"Yakın ve uzak zamanlar düşünülürse, Türk'e yurtluk etmemiş tek bir kıta yoktur. Bu kadar matemler ve felaketler geçirdikten sonra, elbette Türk öğrenmiştir ki, vatanı yeniden yapmak, orada yeniden mutlu ve bağımsız yaşayabilmek için bizzat egemenliğe sahip çıkmak ve Cumhuriyet bayrağı altında bütün evlatlarını toplu ve dikkatli bulundurmak lazımdır.
Efendiler! Vatan artık imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor. İlim ve marifet, yüksek medeniyet istiyor.
Milli siyaset dediğimiz zaman amaçladığım anlam ve öz şudur: Ulusal sınırlarımız içinde herşeyden önce kendi gücümüze dayanmak suretiyle varlığımızı koruyarak ulusun ve ülkenin gerçek kalkınışına ve mutluluğuna çalışmak. Genel olarak ulusu, sonu gelmez emeller peşinde yorarak zarara sokmamak, uygar dünyadan, karşılıklı dostluk beklemek.
Efendiler! Bu milleti bugün idam sehbası karşısında bulunduran eylem ve hareketlerin kaynağı hayaldir. Bazı hayallerimiz, ilme, fenne ve mantığa aykırı şeylerdi. 
Bizim milletimiz ve onu temsil eden hükumetimiz, elbetteki dünyadaki bütün dindaşlarımızın mutlu yaşamalarını isteriz. Bağımsız yaşamalarını isteriz. Bundan büyük mutluluk duyarız. 
Fakat Efendiler! Geçmişte büyük ve hayali şeyleri, yapmadan yapmış gibi gözükmek yüzünden, bütün dünyanın düşmanlığını, garazını, kinini bu ulusun ve ülkenin üzerine topladık.
Biz Panizlamizm yapmadık: belki yapıyoruz, yapacağız dedik. Düşmanlar da yaptırmamak için bir an önce öldürelim dediler.. ."

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 
Kaynak: Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar

KENAN ÖZEK

Editör: TE Bilisim