YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
1934 Ayasofya bakanlar kurulu kararı jeopolitik gelişmelere dayalı olarak alınan bir karardır.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19/11/1936'da Pafta No:57, Ada No:57 ve Parsel No:7 Ayasofya Cami olarak tapulanmıştır.

Milli Mücadele sonrası onlarca cami de Mustafa Kemal Atatürk emriyle onartılmış ve hepsi ibadete açılmıştır. Devlet Arşivlerinden bu emir yazılarına ulaşabilirsiniz. İbadete 1991'de açılan Ayasofya Cami Hünkar Kasrı'nda öğle ve ikindi namazları kılınırken, bu vakitlerin ezanları da Sultanahmet Camisi ile karşılıklı okunurdu. İlk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atanmasıyla Ayasofya'nın dört minaresinden 5 vakit ezan sesi yükselirken, vakit namazları da kılınmaya başlanmıştı. 

Ve yıllar sonra Danıştay'ın kararı ile tamamı 2020'de ibadete açılmıştır. İki karar da Türk milletine - devletine aittir. Milletimize hayırlı olsun.

Ancak sosyal medya üzerinden bazı kişilerin alınan bu kararı fırsat bilerek, tarihsel gerçeklikleri de çarpıtarak Ülkenin Kurtarıcısı ve Kurucusuna 'hain' imasında bulunması, '86 yıllık zulüm bitti' gibi ucuz popülist yaklaşımlarla ayrıştırma malzemesi çıkarması, millî şuur yoksunluğudur.

Atatürk bir mucizedir. Topraklarına göz dikilmiş, başkenti işgal edilmiş, ordusu dağıtılmış, evlatları Yemen’de kavrulup Sarıkamış’ta donmuş bir milletin “makus talihini” yenmesini sağlayan bir mucizedir. Bugün camilerimizde özgürce ezan okunuyorsa...

ALINTI

Editör: TE Bilisim