İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.

Zemini halı ile kaplanan camide namaz esnasında perdeleme sistemiyle resim, tasvir ve mozaikler kapanacak, namazdan sonra tekrar açılacak.

CUMA NAMAZI BAŞLADI
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, hutbenin ardından 86 yıl sonra Ayasofya’da ilk cuma namazını kıldırdı. Erbaş namazın ilk rekatında Fetih suresini okudu.

HUTBE KILIÇ GELENEĞİ İLE OKUNDU
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesini kılıç geleneğiyle okudu. Erbaş, “Ayasofya Camisi’nin kapıları diğer camilerimiz gibi, ayrım gözetmeksizin Allah’ın bütün kullarına açık olacaktır” mesajını verdi.

Osmanlı döneminin Fetih geleneğinde fethin sembolü olarak caminin minberine iki yeşil sancak asılırdı. Minberin giriş kısmına da kılıç konulurdu. Kılıçla hutbe, şehrin kılıçla alındığının simgesidir.

EZAN OKUNDU
Ayasofya Camii’nde ezan 4 minareden 4 müezzin ile okundu.

ERDOĞAN KURAN OKUDU
Ayasofya Camii’nin açılışı Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise namaz öncesinde Kuran okudu. Erdoğan, Fatiha Suresi’ni ve Bakara Suresi’nin ilk 6 ayetini okudu.

Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yaptı.

ERDOĞAN AYASOFYA’YA GELDİ
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı için Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne giriş yaptı.

Cuma namazıyla birlikte ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ndeki dua programına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski başbakanlardan Tansu Çiller, kabine üyeleri, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve partilerin temsilcileri de katıldı.

Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!

SABAHA KADAR AÇIK OLACAK
Caminin ibadete yeniden tamamen açılması sonrasında, sabaha kadar açık kalacağı açıklandı.

NAMAZ ALANLARI TAMAMEN DOLDU
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu duyurdu. “Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişimiz durduruldu” diyen Yerlikaya, “Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım. Ayasofya Camii ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak” diye yazdı.

SEFERLER DURDURULDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “Ayasofya-i Kebir Camii’ndeki cuma namazında izdihamı önlemek için, valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferleri durdurulmuş, Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arası çalışmakta. Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatılmıştır” bilgisini verdi.

Editör: TE Bilisim