MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Anayasa Mahkemesi (AYM) ülkesinde gördüğü kötü muamele nedeniyle Türkiye’ye sığınan bir gazetecinin koruma talebi şartlarını ihlal ettiği gerekçesi ile sınır dışı edilmesine ilişkin verilen kararı değerlendirdi. AYM, gazetecinin sınır dışı edilmesi halinde maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik tehlike bulunduğundan sınır dışı edilmemesine karar verdi.

İran’dan kaçıp Türkiye’ye yerleşen bir gazeteci sınır dışı edileceği gerekçesi ile AYM’ye başvurdu. İran’da yaklaşık 10 yıldır gazetecilik yapan Mohammad Esmaeılzadeh, AYM'ye yaptığı başvuruda ülkesinde rejim karşıtı gazetelerin yasak olduğunu, bu nedenle internet üzerinden insan hakları ihlallerine ilişkin yazılar yazdığını belirtti. Mohammad Esmaeılzadeh, yazıları nedeniyle 16 gün hücrede, 1 ay cezaevinde tutulduğunu, hakkında 10 ay 91 gün hapis ve 5 yıl eğitim yasağı cezalarına hükmedildiğini ifade etti.

Cezaevinden çıktıktan sonra yazılarına devam ettiği için evlerine yapılan operasyonda eşine şiddet uygulandığını ileri süren Mohammad Esmaeılzadeh ailesi ile birlikte ülkesini terk ederek Adana Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü’nden uluslararası koruma talebinde bulundu. Adana Göç İdaresi’ne ikametlerini bildirmeden terk ettikleri gerekçesiyle Mohammad Esmaeılzadeh ve ailesi hakkında sınır dışı kararı verdi. Sağlık sorunları nedeniyle Mersin gitmek zorunda kaldıklarını belirterek Mohammad Esmaeılzadeh ve ailesi Adana 1. İdare Mahkemesine iptal davası açtı, mahkeme davanın reddine karar verdi. Mohammad Esmailzadeh ve ailesi tedbir kararı verilerek hükmün uygulanmaması için AYM’ye başvurdu.

AYM tedbire ilişkin verdiği kararda Uluslararası Af Örgütü’nün 25 Şubat 2015’deki İran raporunda, muhalif gazetecilerin tutuklandığına, hapsedildiğine ve kırbaç cezası uygulandığına ilişkin değerlendirmelerine atıf yaptı.

Başvurucuların sınır dışı edilmeleri halinde ülkelerinde kötü muameleye maruz kalma ihtimali bulunduğunu kaydeden AYM, başvurucuların ülkelerine geri gönderilmeleri halinde maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlikeyle karşılaşabilecekleri anlaşıldığından tedbir taleplerinin kabulüne karar verdi. AYM, Mohammad Esmailzadeh ve ailesinin ülkelerine sınır dışı edilmelerine ilişkin işlemin uygulanmamasına hükmetti.

Editör: TE Bilisim