YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Bursa'da, 6 mahallenin ortasından geçen Ayvalı Deresi'nin kirliliği ve pis kokusu çevre sakinlerini rahatsız ediyor. Dere kenarında toplanan mahalle sakinleri, derenin bir an önce ıslah edilmesini istedi.

Nilüfer ilçesi Ayvalı Deresi çevresinde bulunan Yüzüncü Yıl, 29 Ekim, Ertuğrul, Altınşehir, Özlüce ve 19 Mayıs Mahalle muhtarları ile vatandaşlar, tarihi köprü üzerinde basın açıklaması yaptı. Yüzüncü Yıl Mahalle Muhtarı Ali Şık, bölgede yaşayan 65 bin insanın derenin halinden rahatsız olduğunu dile getirdi. Bir yıl önce 3 bin imza toplayıp BUSKİ yetkililerine ilettiklerini belirten Şık, şimdiye kadar hiçbir olumlu adım atılmadığını kaydetti.

Dere suyunun tarımda kullanılması nedeniyle insan ve canlı sağlığı açısından da son derece risk taşıdığını vurgulayan Şık, "Bu nedenle öncelikle suyu kirleten etmenlerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak uygulamaların hayata geçirilmesini talep ediyoruz." dedi.

Deredeki balık, ördek, kurbağa, kaplumbağa gibi canlıların neredeyse yok olmak üzere olduğunu belirten Ali Şık, şöyle konuştu: "Bu canların devamlılığını sağlayacak önlemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz. Dere ıslah çalışmalarının ivedilikle başlatılmasını talep ediyoruz. Sivrisinek üremesini engelleyici önlemlerin alınmasını istiyoruz. Kot farkı da dikkate alınarak, dere yatağının bir bölümünün gondolla, sandalla gezilecek şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz. Çocuklarımızın düşmesini engelleyecek şekilde dere kenarlarına sert bitki türlerinin dikilmesini istiyoruz. Yüzüncü Yıl ve 29 Ekim mahalleleri ile Özlüce ve Altınşehir mahallelerini birbirine bağlayacak şekilde belirli aralıklarla engelli, yaya ve bisikletlilerin kullanabileceği ahşap köprüler yapılmasını talep ediyoruz."

Şık, Eskişehir'deki Porsuk Çayı uygulamasına benzer bir düzenlemenin burada da yapılmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim