Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Beyoğlu’nda toplanan bir grup Azeri öğrenci, Hocalı katliamını protesto etti. Öğrenciler, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarından oluşan maskeleri yüzlerine taktı. Bazı eylemciler de katliamda hayatını kaybedenleri temsilen yere yatarak bir süre hareketsiz bekledi.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan Halkalı Zehra Ana Azerbaycan İlkokulu 1. ve 2. Sınıfı öğrencileri, katliamda hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarından yapılan maskelerden takarak katliamda yaşamını yitiren 63’ü çocuk 613 Azeri’nin ölümü nedeniyle eylem yaptı. Yüzü maskeli 63 öğrenci, ölen çocukları temsilen bir süre yere yatarak hareketsiz şekilde kaldı. Daha sonra öğrencilerden 4'ü yerden sırayla kalkarak katliamda ölen çocukların kim olduklarını belirterek yaşasalardı hangi mesleği seçeceklerini söyledi. Ellerine Azerbaycan ve Türk bayraklarını alan öğrenciler, katliamı kınayan dövizler taşıdı.

Protestonun ardından basın açıklaması yapan okul müdürü Serdar Koca, “Soğuk savaş sonrası dönemin en acımasız soykırımını Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan’ın işgali altındaki kasabada yapılan Hocalı katliamını duydunuz mu?” diyerek 26 Şubat 1992’de bir gece içinde Ermeni savaş komutanları, Hocalı Kasabası’nda yaşayan yüzlerce sivilin katledilmesi için geriye tarifsiz acılar bırakacak ölüm emrini verdiğini söyledi.

Katliamda 63’ü çocuk 613 kurbanın katledildiğini belirten Koca, katliamda 103 çocuğun ebeveynlerinden birini, 25 çocuğun da her iki ebeveynini birden kaybettiğini anlattı. Koca, “Bu eylem 53 ülkenin üye olduğu Parlamentolar Birliği, 7 ayrı ülkenin parlamentoları ve Amerika Birleşik Devleti’nin 16 eyaleti tarafından insanlık suçu ve soykırım olarak tanınmıştır. Bu objektif katılımlara rağmen güçlü Ermenistan lobisi ve onun paralı propagandistleri 100 yıllık tarihi trajik olaylar üzerinden güttüğü kindarlık ve belirsiz şikayetlerle Hocalı katliamı hakkındaki gerçekleri devamlı olarak yok etmeye çalışıyor. 23 yıldır çoğu yaşlı kadın ve çocuklardan oluşan kasten katlettiği Hocalı katliamı gerçeğini dünya kamuoyuna karşı örtbas etme çabası içindeler. Bu yıl Nisan ayında Ermeni liderleri ve onların lobicileri, 100 yıl önce olan olaylar hakkında yönlerini yine size çevirecekler ve size seslenecekler. Ama asla Hocalı intikamı diye adlandırdıkları masum Azerbaycanlıların katlini nasıl kana susamış halde yaptıklarını size anlatmayacaklar.” şeklinde konuştu.

Serdar Koca, katliamın uluslararası alanda tanınması gerektiğini savunarak, sorumluların adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Protestonun ardından öğrenciler, meydandan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim