İyi Parti'de neler oluyor? İyi Parti'de neler oluyor?
Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet törenine katıldı. Tıp Fakültesi birincisi Gülsüm Başak Yazgan’a diploma ve ödülünü takdim eden Sancar, genç mezunlara, “Nobel almak güzel bir şey. Fakat Mardin’in Savur ilçesinde doktorluk yapmak da güzel bir şey.” diye seslendi.

DNA onarımı hakkındaki bilimsel çalışmasıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Genç mezunlar tarafından coşkuyla karşılanan Prof. Dr. Aziz Sancar’a İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından, cübbe giydirildi. Üniversiteme ve Tıp Fakülteme gelmek çok duygusal diyen Prof. Dr. Aziz Sancar, “Ben hisli bir insanım ve hepimiz memleketimizi severiz, ben de severim. İstiklal Marşı’nı Amerika’da çok duymazsınız. İstiklal Marşı’nı duyduğumda bayrağımızı gördüğümde benim gözlerim yaşarır.” dedi.

'İSTİKLAL MARŞINI DUYDUĞUMDA ONLARI DÜŞÜNÜYORUM'

Geçen hafta GATA’yı ziyaret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Aziz Sancar, “Oradaki gazileri ziyaret ettim. Birisi çenesinden ağır bir yara almıştı. Ötekisinin eli harap olmuştu. Şimdi İstiklal Marşı’nı her dinlediğimde onları düşünüyorum. Tıpçı, bilim adamı, işçi olarak hizmet ediyoruz. Onların yaptıkları fedakarlıklar ayrıdır. Onu takdir etmek lazım. Onlara her zaman şükranlarımızı bildirmek lazım.” İfadelerini kullandı.

'BİZDE BÖYLE KUTLAMA YOKTU'

1969’da mezun olduğumda böyle bir kutlama töreni olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Sancar, kendi mezuniyetinde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Mardinli 4 arkadaşımla beraber son sınavı verdim. Notlarımızı aldık birbirimize baktık. ‘Yahu doktor olduk’ dedik. Böyle kutlama töreni falan yoktu. Son sınavı aldık. Kayıt yerine gittik. Orada ‘Geçmişsiniz doktorluk numaranız bu, evinize gidin’ dediler. Bu kutlamayı görmek, gerçekten beni duygulandırıyor.”

YENİ MEZUNLARDAN NOBEL İSTEDİ

Hocası Muzaffer Aksu tarafından Amerika’ya gitmeye teşvik edildiğini anlatan Sancar, “Benim çok sevdiğim bir hocamdı. Türk Tıp tarihinde özel bir yeri var. Beni Amerika’ya gitmeye teşvik eden hocamdır. Türk ve dünya bilimine büyük katkıları olmuştur. Hocalarımızı dediği gibi İstanbul Tıp Fakültesi sadece tıp bilimine değil, bütün bilim alanlarına katkılar vermiş bir TIP fakültesidir. Bununla övünüyoruz. Eğer başkasından saygı istiyorsanız kendinize saygınız olacaktır. Kendinize güvenize olacaktır. Türk veya Amerikalı arkadaşlarım olmuştur. Ben Harvard, Yale Üniversitesindenim diyorlardı. Ben de İstanbul Tıp Fakültesi’ndenim diyorum. Gerçekten İstanbul Tıp Fakülteli olmak bir ayrıcalıktır. Onla daima iftihar edin ve çekinmeden söyleyin. Ben mezun olalı 45 yıl olmuş. Bu İstanbul Tıp Nobel için niye 45 yıl bekledi. 10 yılda olması gerekir. İnşallah aranızda 10 -15 yılda alanlar olacaktır. Bunu temenni ederim.” dedi.

Sancar, Nobel almanın güzel bir şey olduğunu fakat Mardin’in Savur ilçesinde doktorluk yapmanın da güzel olduğunu belirtti. Sancar, "Hayatımda en mutlu olduğum 2 yıl Sürgüç’te doktorluk yaptığım 2 yıldır." dedi.
Sancar'a konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu tarafından plaket, yeni mezunlardan Dr. Yusuf Özdemir tarafından ise İstanbul Üniversitesi armalı bir tişört hediye edildi.

Cihan

Editör: TE Bilisim